Hasjmisbrukende grønlender

Per Vaglum Om forfatteren
Artikkel

Erlid, Terje

Nuka fra Grønland

102 s. Harstad: Medicteam, 2012. Pris NOK 349

ISBN-978-82-999051-3-8

I tre måneder arbeidet forfatteren som lege på Grønland. Der traff han en kvinnelig sosialpedagog som kontinuerlig brukte hasj, men som likevel med et nødskrik klarte å holde på jobben. Hun hadde flere barn og en større familie. Under oppveksten og som voksen opplevde hun incest, voldtekt, sult og fattigdom, og sto stadig i fare for å miste jobben. I lange perioder kunne hun ikke ta vare på sine egne barn, og fikk heller ikke lov til det.

Historien kunne like godt vært fortalt av en norsk kvinne med en ustabil personlighetsforstyrrelse som lever i en storfamilie uten særlige grenser. Fortellingen om Nuka illustrerer hvor mye rusmisbrukere over hele verden har til felles, og hvor vanskelig det kan være å bli «nykter» på kort tid.

Forfatteren har et slags lege-pasient-forhold til Nuka. Da han møtte henne, og hun gråt, fikk han lyst til å prøve å hjelpe henne. Han gjør det delvis på utradisjonelt vis. Han klemmer henne, lager pizza til henne, oppsøker henne hjemme om kvelden og så videre. Situasjonen hennes endrer seg likevel ikke. Men hun gir ham lov til å skrive hennes fortelling. Slik den er fortalt, innebærer den lite nytt om hasjmisbruk, personlighetsforstyrrelse og Grønland.

Anbefalte artikler