Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Studier viser at det er en sammenheng mellom kroniske hudsykdommer og psykiske lidelser. Nå er Norsk Forening for Psykodermatologi stiftet, for å spre kunnskap om fagfeltet.

– Sammenhengen mellom hudsykdom og psykiske lidelser er sterkere enn man tidligere har trodd. Vi ser blant annet en sterk sammenheng i forhold til hudsymptomet kløe og psykiske plager (1). Blant pasienter med sterk kløe er selvmordstanker ikke uvanlig. Det er derfor viktig å ha mer søkelys på feltet. Mange kan trenge en form for psykisk intervensjon for å bli friske, sier psykiater og samfunnsmedisiner Lars Lien.

Han sitter i styret i Norsk Forening for Psykodermatologi, som ble stiftet 7. mars 2014. De skriver i en pressemelding at de har som formål å spre kunnskap om fagfeltet psykodermatologi, fremme og støtte utdanning og forskning, og organisere møter og kongresser omkring fagområdet. De vil også jobbe for aktivt samarbeid med og mellom organisasjoner, virksomheter og enkeltpersoner med interesser innenfor området.

– Vi tror det er et stort behov for å lære opp dermatologene og andre leger som jobber med denne pasientgruppen, slik at de kan hjelpe pasienter som sliter psykisk. I utgangspunktet tror vi dermatologene kan behandle dette ved hjelp av enkle kognitive teknikker. I noen tilfeller kan det være aktuelt å henvise til psykiater eller psykolog, forteller Lien. Med seg i styret har han Florence Dalgard og Theis Huldt-Nystrøm som leder.

Anbefalte artikler