Gir fiberrikt kosthold mindre hjerte- og karsykdom?

Trine B. Haugen Om forfatteren
Artikkel

Høyere inntak av fiberrik mat, spesielt korn eller grønnsaker, er forbundet med redusert risiko for kardiovaskulær sykdom.

Illustrasjonsfoto © Sciencephoto/NTB scanpix

Det er mye som tyder på at økt inntak av kostfiber er forbundet med redusert risiko for kardiovaskulær sykdom. I en fersk metaanalyse ble 22 prospektive kohortstudier om effekten av kostfiberinntak på hjerte- og karsykdom inkludert (1). Studiene hadde minst tre års oppfølgingstid.

Totalt kostfiberinntak var omvendt assosiert med risikoen for kardiovaskulær sykdom (risikoratio 0,91 per 7 g/d; 95 % KI 0,88 – 0,94) og koronar hjertesykdom (risikoratio 0,91; 95 % KI 0,87 – 0,94). Inntak av uløselig fiber og fiber fra korn og grønnsaker var omvendt assosiert med risikoen for både kardiovaskulær sykdom og koronar hjertesykdom, mens for fruktfiber var det en omvendt assosiasjon bare for kardiovaskulær sykdom.

– Denne metaanalysen styrker kunnskapsgrunnlaget om sammenhengen mellom fiberinntak og risiko for hjerte- og karsykdom, sier professor Liv Elin Torheim ved Institutt for helse, ernæring og ledelse, Høgskolen i Oslo og Akershus. – Jo høyere fiberinntak, desto større risikoreduksjon, sier hun.

– Helsedirektoratet anbefaler inntak av 70 – 90 g fullkorn per dag og i tillegg minst fem porsjoner frukt og grønnsaker. Kostholdsundersøkelsen blant voksne i Norge fra 2012 viser at bare rundt en firedel får i seg anbefalt mengde fullkorn. Enda færre får i seg anbefalt mengde frukt og grønnsaker, 250 g per dag. Økt inntak av fiberrike matvarer i grupper der inntaket er lavt, vil kunne gi store helsegevinster, sier Torheim.

Anbefalte artikler