Varsomt om sorg

Jan Frich Om forfatteren
Artikkel

Flatland, Helga

Det finnes ingen helhet

220 s. Oslo: Aschehoug, 2013. Pris NOK 349

ISBN 978-82-03-35497-7

Det finnes ingen helhet er en del av en trilogi som startet med den kritikerroste debuten Bli hvis du kan. Reis hvis du må (2010), og som ble fulgt opp med Alle vil hjem. Ingen vil tilbake (2011).

Utgangspunktet for handlingen er fire unge menn fra samme bygd som verver seg til tjeneste i Afghanistan. Tre av dem, Trygve, Kristian og Tarjej, omkommer etter at bilen deres blir rammet av en bilbombe, mens den fjerde – Bjørn – er syk, blir igjen i leiren og overlever.

Boken handler om de etterlattes reaksjoner og eksistensielle utfordringer i møtet med et meningsløst tap, hvor den lammende tomheten griper om seg i livet, i kroppene og i samfunnet. Spørsmålene man stiller seg, kan være store, små eller være blant «dei aller minste». Flatland viser hvor ulikt sorg og tap kan virke, og hvor lang tid det kan ta før man er i stand til å gå videre. Hun har valgt å fortelle historien i førsteperson, og romanen er således sammensatt av et lappeteppe av beretninger på bokmål og nynorsk, avhengig av hvem som forteller. Dette grepet gir, sammen med utdrag fra legens journalnotater, en nærhet til erfaringene og en innsikt i hvor ulikt man kan oppleve en situasjon. Skildringen av konsultasjonen mellom en av de etterlatte, Karin, og legen Ragnhild er tankevekkende lesning for en lege.

Fortellingen inneholder en advarsel om at man som lege må tenke helhet – at også legen kan blindes av sorg eller det man tror er sorg. Fortellingen viser hvordan livet, helt uavhengig av medisinske tiltak, kan ta nye og positive vendinger. Livet selv, snarere enn medisinen, kan vise seg å være livgivende. Språket er godt og tidvis poetisk.

Romanen er en var fortelling om sorg og om en fastleges møte med etterlatte og med seg selv. Den kan leses uten kjennskap til de andre bøkene i trilogien, men det er ingen grunn til å nøye seg kun med denne. Flatland er en forfatter vi vil komme til å høre mer fra.

Anbefalte artikler