Overdose av middelaldersk kvakksalveri

Hogne Sandvik Om forfatteren
Artikkel

Walker, Julian

How to cure the plague and other curious remedies

138 s, ill. London: The British Library, 2013. Pris GBP 10

ISBN 978-0-7123-5701-2

Forfatteren, som er kunstner, har samlet medisinske oppskrifter fra middelalderen til 1800-tallet. Hver oppskrift er kommentert, og mange er illustrert med samtidige svart-hvitt-tegninger. Det er en bok i grenselandet mellom kunst og vitenskap. Målgruppen er lesere med historisk/medisinsk interessefelt, med sans for det kuriøse og bisarre.

Innledningen på 8 – 10 sider er en grei oversikt over medisinens utvikling fra middelalderen frem til 1800-tallet. Etter denne innledningen består resten av boken av et par hundre råd og oppskrifter for ulike plager og sykdommer.

Forfatteren har til en viss grad modernisert språket i de gamle beskrivelsene, men mange vil nok likevel oppleve at de kan være vanskelige å forstå. Derfor er de ledsagende kommentarene nødvendige. Forfatteren forklarer betydningen av den originale teksten og hvilke teorier som lå til grunn for valget av ingredienser. Han kommenterer også om noen av rådene kan tenkes å ha hatt reell positiv effekt. De fleste var i beste fall virkningsløse, noen åpenbart skadelige.

Hestemøkk kokt i hvitvin skal hjelpe for pleuritt, og astma blir bra hvis man utelukkende lever på kokte gulrøtter. Diaré kan behandles med et varmt, hardkokt egg mot anus, og kvikksølvklyster tar knekken på innvollsorm. Det gis også en innføring i kataraktbehandling (stærstikking) og kalde avrivninger mot galskap.

Slike kuriøse medisinske råd kan være morsomme. Oppfinnsomheten har ikke kjent noen grenser når det gjelder valg av ingredienser og bruksområder. Men å lese et par hundre slike oppskrifter etter hverandre blir kjedelig og monotont, selv om forfatterens kommentarer bidrar til å gjøre det noe mer interessant. Dette er en bok for spesielt interesserte. Jeg tror ikke det er mange av dem.

Anbefalte artikler