Mat som hjerneføde

Kaare R. Norum Om forfatteren
Artikkel

Nordstrand, Berit

Mat til sinns

Nytelser for minnet og sinnet! 217 s, ill. Oslo: Fraiva, 2013. Pris NOK 289

ISBN 978-82-999043-1-5

Berit Nordstrand er spesialist i klinisk farmakologi og har vist en spesiell interesse for kosthold, både i forebyggende og behandlende øyemed. Hun har tidligere skrevet en mer generell bok, Mat med mer, som undertegnede ga en god anmeldelse i Tidsskriftet (1). Hennes nye bok er ikke fullt så god.

Forfatteren sier innledningsvis at hennes nye bok har til hensikt å omsette vitenskapelige forskningsresultater til et folkelig språk, og at boken presenterer vanskelig tilgjengelig kunnskap for leseren med enkle historier, praktiske mattips og raske hverdagsretter.

Grunnen til at boken, etter min mening, ikke innfrir forventningene, er at forfatteren har gitt seg i kast med et meget innviklet og vanskelig tema, nemlig hvordan mat og kosthold påvirker vårt humør og vår hukommelse. Det er vel ganske sikkert at maten, måltidene og kostholdet påvirker både minnet og sinnet, men hvordan?

Fagfeltet er ikke helt enkelt å popularisere, verken metabolsk eller biologisk. Forfatteren prøver å forklare hvordan ulike signalstoffer dannes og virker. Hun lager ganske gode modeller for virkemåten. Men det blir for vanskelig for en leser som ikke har medisinske eller nevrobiologiske kunnskaper. Forklaringene blir dels for enkle, dels for kompliserte. Dessuten synes jeg det loves eller forventes for meget av næringsstoffenes innvirkning på vårt sentralnervesystem, og forfatteren mener at små grep har stor effekt. Jeg er enig i at kostholdet spiller en rolle for vår sinnsstemning og hukommelse, men tror ikke det er så enkelt som det forfektes her.

Men når disse innvendingene er ført i marken, må jeg gi stor honnør til alle de gode rådene som gis om hverdagens kosthold. Spis mer naturlig mat, det vil si lag det meste av maten selv, og baser ikke det daglige kostholdet på ferdiglagde, matliknende produkter. Bruk mer fisk, både som hovedrett og som pålegg, og prøv å legge kostholdet over i en mer vegetabilsk retning. Og ikke minst: Hygg deg med matlagingen og rundt spisebordet.

Boken er full av gode oppskrifter, og det er gode og vakre bilder av både råvarer og ferdige delikate retter.

Anbefalte artikler