Praktiske råd og vink i urologi

Trygve Talseth Om forfatteren
Artikkel

McLoughlin, John

Burgess, Neil

Motiwala , Hanif

Top tips in urology

2. utg. 284 s, ill. Chichester: Wiley-Blackwell, 2013. Pris GBP 50

ISBN 978-0-470-67293-8

Top tips in urology er kommet i 2. utgave. Dette er ikke en lærebok i urologi, men en samling «tricks of the trade». I alt er det 152 kapitler. Det kan virke skremmende, men boken er bare på 257 sider, og alle kapitlene er korte og konsise. Tekst og illustrasjoner klarer seg noen ganger med få setninger, andre ganger forklares løsninger på praktiske problemer over et par sider. Rammen er lettlest og enkel, og det er rikelig med illustrasjoner. Kapitlene er inndelt i åtte deler som innbefatter åpen urologi, laparoskopisk og robotassistert urologi, endourologi både i øvre og nedre urinveier, andrologi, «kvinnelig urologi» og såkalt generell urologi.

Boken inneholder små og store tekniske tips, råd og visdomsord fra erfarne urologiske kirurger. Det gis ikke bare hjelp til den som er i ferd med å lære seg faget. Urologer med årelang erfaring vil også kunne finne nyttige tips om hvordan man kan gjøre noen enkle grep for lettere å komme i mål. Her finner man veiledning for de fleste situasjoner en urolog kommer opp i. Forfatterne diskuterer problemer med katetere og stenter, utfordringer ved vanlige operasjoner og hvordan man griper situasjonen an når man blir tilkalt til en gynekologisk operasjon der ureter er skadet og bekkenet fullt av blod og urin.

Forfatterne er nesten like tallrike som kapitlene. De er erfarne urologer som man ikke finner som forfattere i vanlige lærebøker, men som har lang og stor erfaring fra daglig urologisk praksis. Mange av forfatterne siterer sine egne læremestre. Således er dette en bok som inneholder britisk urologis kollektive hukommelse, som det blir uttrykt i forordet.

Jeg vil anbefale boken for alle som er opptatt av operativ urologi uavhengig av hvor man befinner seg i læringsprosessen – for den tar aldri slutt.

Anbefalte artikler