Praktisk og godt om barne- og ungdomsgynekologi

Heidi Thornhill Om forfatteren
Artikkel

Hillard, Paula J. Adams

Practical pediatric and adolescent gynecology

402 s, tab, ill. Chichester: Wiley-Blackwell, 2013. Pris GBP 95

ISBN 978-0-470-67387-4

Denne fine bokens målgruppe er helsepersonell som jobber med gynekologiske problemstillinger hos barn og unge jenter. Den passer godt for både gynekologer, barneleger, allmennleger, sykepleiere og helsesøstre. Boken kan benyttes som en lærebok, og leses fra perm til perm, men er også godt nok organisert til å kunne fungere som et oppslagsverk.

Forfatterne tar for seg alt man trenger å vite om prepubertale jenter, slik som usikkert kjønn, utflod, vaginal blødning, eggstokksvulster og labial sammenklistring. Kapitlet om seksuelt misbruk er også godt, i likhet med kapitlet om normalvarianter i anatomien, som er illustrert med gode tegninger.

Ungdomsdelen er også svært bra. Den er systematisert etter symptomer og problemstillinger, og forfatterne er innom helt banale ting som hvordan man utsetter menstruasjon, men de beskriver også komplekse saker som suicidalitet, lav selvfølelse og om hvordan man snakker med jenter om for eksempel de første seksuelle opplevelsene og seksuell legning. Prevensjonsdelen er kjempegod, her er det mye praktisk hjelp å få.

Fotografiene er få, men hensiktsmessige. Layouten er mest preget av en ordnet og systematisk tekst. Hvert eneste kapittel inneholder bokser med «tips and tricks», «pearls», «evidence at a glance», «science revisited», «patient/parent advice» og «caution». Det er virkelig en egnet måte å gjøre stoffet tilgjengelig på. Det siste minner oss stadig på det vanskelige dilemmaet vi ofte kan oppleve mellom foreldres og barnets behov når vi behandler unge jenter. Mange steder i teksten er det forslag til hvordan man når frem til et barn eller en ungdom med målrettede spørsmål og undersøkelser som ikke truer tryggheten mellom pasient og undersøker.

Språket er lettfattelig og godt, også for den ikke veldig erfarne leser av engelsk faglitteratur. Siden boken er amerikansk, er også de mange referansene til relevante nettsider amerikanske. For det norske publikum er disse kanskje ikke like nyttige.

Jeg anbefaler boken til alle leger og sykepleiere som tar hånd om unge jenter og kvinner. Den er et naturlig innkjøp til bibliotek i både kvinneklinikker og barneavdelinger.

Anbefalte artikler