Spenning i kjent Damhaug-stil

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Damhaug, Torkil

  Sikre tegn på din død

  408 s. Oslo: Cappelen Damm, 2013. Pris NOK 379

  ISBN 978-82-02-42131-1

  Lege Torkil Damhaug har i løpet av de siste årene etablert seg som en av Norges ypperste krimforfattere. I 2011 vant han Rivertonprisen for Ildmannen. Nå er han ute med en ny kriminalroman, eller psykologisk thriller – boken kan fint passe i begge sjangre.

  Boken er skrevet etter samme oppskrift som flere av Damhaugs tidligere utgivelser. Der en typisk kriminalroman gjerne følger en etterforsker med personlige problemer gjennom oppklaringen av ett eller flere drap, velger Damhaug å nøste seg frem til løsningen på drapsgåten ved å følge ulike karakterer som er involvert i handlingen på forskjellig vis. Denne gangen fortelles historien gjennom patolog og tidligere rettsmedisiner Jenny Plåterud, hennes nyforelskede sønn Sigurd og den iranske flyktningen og portøren Arash. Alle blir på ulikt vis innblandet når en pasient blir funnet myrdet i kjelleren på Ahus.

  Mye av handlingen foregår i legemiljøet på Ahus, og det er nok av medisinske detaljer som får legeleseren til å føle seg på hjemmebane. Etterforskeren Roar Horvath, som Damhaugs lesere vil gjenkjenne fra tidligere bøker, dukker opp i en birolle også i denne historien. I kjent Damhaug-stil dukker det også opp en del psykiatriske diagnoser underveis.

  Forfatterens skrivestil og psykologiske interesse og innsikt innebærer at leseren tas med dypt inn i hovedpersonenes sjelsliv, og mange ganger langt vekk fra det som egentlig er relevant for selve kriminalhistorien og handlingen. Dette gjør at spenningskurven kan bli litt slapp innimellom. Man kommer et stykke ut i boken før den blir vanskelig å legge fra seg. Historien er nokså innfløkt og krever konsentrasjon, og av og til må man bla litt tilbake for å sjekke hva som egentlig har skjedd. Noen vil kanskje synes det blir litt mye av det gode. Og er alle trådene egentlig nøstet opp når jeg lukker boken? Ikke lett å si, jeg er fortsatt litt usikker på hvordan alt hang sammen. Men det kan jeg leve med – boken var underholdende nok og er et godt alternativ for den som ønsker seg en litt annerledes krim.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media