Kokebok til å bli glad i

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Bean, Are

  Aurstad, Sverre

  Studentkokeboka

  189 s, ill. Oslo: Kom forlag, 2013. Pris NOK 249

  ISBN 978-82-93191-13-1

  Så er den her – Studentkokeboka – som virkelig henvender seg til målgruppen, men som mange andre – både yngre og eldre enn den typiske studenten – vil ha glede av.

  God, sunn, rimelig og rask er stikkordene gitt på forsiden. Dette er også titlene på de fire innledende kapitlene hvor vi får gode tips for å gjøre maten rimeligere, hvordan måltider kan tilberedes raskt og effektivt, smake godt ved at alle sansene, til og med hørsel, aktiveres og at maten er sunn. En kort innføring i ernæringslære knyttet opp til evnen til å lære og hjernens funksjon fungerer bra.

  Første oppskrift som presenteres, er havregrøt. Denne vidunderlige, ernæringsmessig fantastiske, billige, men utseendemessig akk så triste retten presenteres med hele ti smaksvarianter. Deretter går det slag i slag med hverdagsretter som hjelper deg gjennom de om lag 750 hverdagsmåltidene vi inntar per år, eller som forfatteren påpeker – snaut 4 000 hverdagsmåltider som student frem til mastergrad. Helgemat, selskapsmat og desserter er også med.

  Hver rett er presentert med en kort introduksjon, nødvendige ingredienser og forståelig beskrivelse av hvordan du går frem, ledsaget av forslag til ulike (smaks-) varianter. Til hver rett hører også morsom trivia som at de gamle romerne laget sine pannekaker med honning og pepper, mens norske fangstmenn på Grønland i forrige århundre hadde isbjørnhjernepannekaker som en av sine favorittretter. I tillegg er det, selvsagt, innbydende helsides bilder av alle rettene.

  De nasjonale kostrådene er ikke nevnt verken i stikkordregisteret eller i teksten. Men både i kapitlet Sunn – kræsjkurs i ernæring og i valg av retter og råvarer er det essensen i disse rådene som formidles: varierte grønnsaker, frukt og bær, mer grove kornprodukter og fisk og begrenset med kjøtt. Olivenolje brukes gjennomgående i oppskriftene, men nykålen foreslås servert lettkokt med en klatt smør på.

  Det hele avsluttes med en presentasjon av nødvendig kjøkkenutstyr selv et studentkjøkken bør inneholde, stikkordregister og et eget råvareregister. Alt dette på under 190 sider! Det eneste jeg kanskje savner, er drikke, som knapt er nevnt, og netthenvisninger til utdypende stoff.

  Boken fremstår som nyttig fra begynnelse til slutt. At mat er både spennende, godt og viktig også for unge mennesker er flott formidlet.

  Etter en rask gjennomlesning ba 15-åringen min om ikke hun kunne få overta den straks jeg var ferdig med anmeldelsen …

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media