Genetisk instabilitet i kreftceller gir flere lymfeknuter

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ved reseksjon av kreftsvulst i tykktarmen varierer antallet lymfeknuter i operasjonspreparatet med forekomst av KRAS- og BRAF-mutasjoner og genetisk instabilitet i kreftsvulsten.

  Variasjonen i antall lymfeknuter som høstes etter kirurgi tilskrives ofte forskjeller i kirurgens prosedyre, svulstens plassering i tykktarmen eller patologens nøysomhet i undersøkelse av preparatet (1). Antallet lymfeknuter er sterkt assosiert med metastatiske lymfeknuter og kan derfor være en aktuell kvalitetsindikator ved tarmkreftkirurgi (2).

  I en tidligere retrospektiv studie med 121 pasienter fant vi et økt antall lymfeknuter i operasjonspreparat fra pasienter som hadde svulster i høyre colonhalvdel og påvist mikrosatellittinstabilitet (3). I en ny prospektiv studie fra Stavanger universitetssjukehus med 204 pasienter gjorde vi samme funn (4). Ved samtidig funn av KRAS- eller BRAF-mutasjoner var antallet lymfeknuter i operasjonspreparatet redusert. Den genetiske signaturen kan muligens ses i sammenheng med antall lymfeknuter og ulik aktivering av immunsystemet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media