Tore forteller om tarmfloraen

Jørgen Valeur Om forfatteren
Artikkel

Ersland, Bjørn Arild

Nysgjerrig på… bakterier

100 s, ill. Bergen: Mangschou Forlag, 2013. Pris NOK 235

ISBN 978-82-8238-068-3

Den norske legen Tore Midtvedt (f. 1934) er professor emeritus i medisinsk mikrobiell økologi ved Karolinska Institutet i Stockholm. I denne faktaboken for barn fremstilles han som en klok og bestefaraktig tegneseriefigur, sjarmerende illustrert av Espen Friberg. Vi blir kjent med Midtvedt og hans omfattende forskningsaktivitet gjennom egne avsnitt med overskriften Tore forteller. Tore har forsket på bakterier i mer enn 50 år og står fortsatt opp grytidlig om morgenen for å arbeide. Han har mange historier å fortelle.

Nysgjerring på… bakterier handler først og fremst om kroppens normale bakterieflora, men vi kan også lese om livets opprinnelse og evolusjon, om bakteriologiens historie og utvikling og om sykdomsskapende mikrober og deres bekjempelse. Underveis forteller Tore om astronauter, kameler og sirtuiner. Fremstillingen er lettlest, underholdende og rikt illustrert. Det forekommer enkelte faktafeil, for eksempel at E. coli-smitten i Tyskland i 2011 kom fra importerte agurker (s. 50), og at terrorangrepet 11. september skjedde i 2011 (s. 55), men dette forstyrrer ikke helhetsinntrykket. Alt i alt er dette et vellykket formidlingsprosjekt som treffer målgruppen godt.

Den gjengse medisiner har brukt forholdsvis lang tid på å innse at normalfloraen har helsemessig betydning. Tore Midtvedt er ingen gjengs medisiner og skrev om dette i Tidsskriftet allerede i 1967 (1). Nå er tarmfloraen ikke lenger en kuriositet forbeholdt spesielt interesserte mikrobiologer – men et sentralt forskningsfelt som angår alle leger. Nysgjerrig på… bakterier vil forhåpentligvis inspirere mange tarmfloraforskerspirer.

Anbefalte artikler