Ernæringsråd på avveie

Kaare R. Norum Om forfatteren
Artikkel

Kohlstadt, Ingrid

Advancing medicine with food and nutrients

2. utg. 887 s, tab, ill. Oxon: CRC Press, 2012. Pris GBP 95

ISBN 978-1-4398-8772-1

Ifølge innledningen er målgruppen leger og medisinstudenter som ønsker å få til en endring i livet til sine pasienter og i sin medisinske praksis. Intensjonen til redaktøren og de 71 bidragsyterne er å bedre medikamentell behandling ved riktig kosthold og tilskudd av næringsstoffer. Det gjøres forsøk på dette i de 44 kapitlene, som omfatter behandlingsforslag for både vanlige og mer sjeldne medisinske, nevrologiske og psykiske sykdommer. Hensikten er å skape en «bro» mellom tradisjonell medisin og ernæringsvitenskap. Det har verken redaktøren eller de aller fleste forfatterne lyktes med. Rådene som skal gi en bedre behandling, omfatter alt fra store doser vitaminer og antioksidanter til hvordan en rekke sykdommer forårsaket av asbest, kan diagnostiseres ved hjelp av laserstråler mot mønsterbeskyttede kiropraktikerkart i håndflatene.

Riktignok anbefaler de fleste forfatterne «naturlig» mat og et kosthold med mye frukt, grønnsaker, fisk og flerumettet fett, og de advarer mot et stort konsum av sukker. Dette er jo bra, men boken som helhet er ernæringsråd på avveie, og undergraver tilliten til god, akademisk ernæringsforskning. Man burde egentlig forvente mer av en bok som redigeres av en som er ansatt ved Johns Hopkins University School of Medicine. Jeg kan ikke anbefale den til norske leger og medisinstudenter.

Anbefalte artikler