Innertier om muskel- og skjelettultralyd

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Jacobson, Jon A.

  Fundamentals of musculoskeletal ultrasound

  2. utg. 382 s, tab, ill. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders, 2013. Pris EUR 70

  ISBN 978-1-4557-3818-2

  Muskel- og skjelettultralyd har de siste årene gjennomgått en betydelig videreutvikling. Tekniske nyvinninger har forbedret den diagnostiske kvaliteten og utvidet bruksområdene. Metoden anses i dag som førstevalg i utredningen av en rekke muskel- og skjelettsykdommer.

  Seks år etter første utgivelse presenterer Jon A. Jacobson en fornyet utgave av sin lærebok om muskel- og skjelettultralyd. Forfatteren er professor i radiologi og leder for avdelingen for muskel- og skjelettradiologi ved Universitetet i Michigan, USA. Han har stor erfaring fra sitt fagområde, og han deler raust sine kunnskaper med leseren. Boken er rikt illustrert og kan brukes både i opplæringen av nybegynnere og som et oppslagsverk for erfarne ultralydbrukere.

  Boken er utgitt som paperback, men kjøperen får også tilgang til den mer omfattende e-versjonen. I papirversjonen er de to første kapitlene Innføring og Basale konsepter av patologi utelatt, og leseren tas direkte til kapitlene som omhandler de forskjellige anatomiske områdene (skulder, albue, håndledd og hånd, hofte og lår, kne, legg, ankel og fot). Hvert kapittel består av en grundig innføring i undersøkelsesteknikk, med presentasjon av standardprojeksjoner, pasientens posisjonering og transducerens plassering. Anatomiske tegninger gjør det lett å forstå hvordan tredimensjonal anatomi fremstilles som tverrsnittsbilde på ultralyd. Deretter følger en gjennomgang av eksempler med vanlige og sjeldne patologiske tilstander. Kvaliteten på og utvalget av bilder er meget bra. Den ledsagende teksten er instruktiv, gir mange gode diagnostiske tips og påpeker vanlige kilder for feiltolkning. Papirversjonen avsluttes med et viktig kapittel om ultralydveiledede intervensjoner og en organspesifikk sjekkliste for ultralydundersøkelse.

  E-boken er en betydelig utvidelse av papirversjonen. I tillegg til teksten og bildene får leseren tilgang til et stort antall videosnutter som viser det viktige dynamiske aspektet av diagnostisk ultralyd. «Real time»-presentasjon av ultralydundersøkelse av normale og patologiske strukturer og av intervensjoner gir høy læringseffekt. En liten ulempe er det at litteraturlisten kun foreligger i e-boken, noe som krever at man må være online for å kunne sjekke referanser.

  Denne boken er skrevet av en ener i sitt fag, som lykkes i å videreformidle mye av sin erfaring og kunnskap til leseren. Den burde være til stor glede for alle som driver med muskel- og skjelettultralyd i Norge. Boken er kompakt, oversiktlig og kan kjøpes for en gunstig pris. Den får min beste anbefaling.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media