Ta faget tilbake
Det viktigste temaet er hvordan vi kan bytte ut sykehusreformen med et styringssystem for Helse-Norge som fungerer. En gang var det en selvfølge at Norge hadde et helsevesen hvor du fikk hjelp uansett lommebok. Så kom det et skifte som bar med seg konkurranse om pasientene, helseforetak og innsatsstyrt finansiering. Og med dette har byråkratiet og kontrollregimene bare vokst. I dag bruker legene mer tid på papirarbeid enn på å behandle pasienter. Vi har fått et helsevesen for de ressurssterke og privilegerte, for de som kan rettighetene sine på rams, og har tid til å ta tre telefoner innenfor arbeidstid for å mase seg frem i rekkene.
Hvordan endte vi der? Det heter New public management. Eller Old private management, som er mer treffende. Tanken er at sykehusene blir mer effektive av å drives etter 1950-tallsprinsipper fra næringslivet. Prinsipper som moderne kunnskapsbedrifter riktignok for lengst har forlatt. Resultatet er det verste fra to verdener: pengefokus fra privat «business» og byråkrati i beste Sovjet-stil.
Høyre og Arbeiderpartiet ser ut til å ha lagt for mye prestisje i sykehusreformen til å ville ta en annen retning. Det vil derimot Rødt. Vi vil kvitte oss med foretaksmodellen, stykkprissystemet og den fiktive konkurransen om pasientene. I stedet vil Rødt bytte ut konkurranse med samarbeid. Og ikke minst: gi faglig myndighet tilbake til det helsefaglige personellet, på bekostning av kvasiprofesjonelle helseledere.
Skottland gikk vekk fra Old private management for flere år siden. De kvittet seg med uforutsigbare markedsmodeller og innførte faste, forutsigbare budsjetter. Skyldes en budsjettsprekk uventet pasienttilstrømming, kan sykehuset få mer penger. Skyldes det dårlig drift, blir det satt inn tiltak for å endre kursen. Resultatet er et mer moderne og mindre byråkratisk helsevesen.