Fint om vaginisme

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Christensen, Else Skytte

  Vaginisme

  Når kroppen siger nej. 122 s, ill. Frederiksberg: Frydenlund, 2013. Pris DKK 199

  ISBN 978-87-7118-129-6

  Else Skytte Christensen er gynekolog og sexolog, og hun har arbeidet mange år både i sykehus og i egen praksis. Dette er først og fremst en selvhjelpsbok for kvinner med vaginisme, men den er også myntet på behandlere.

  Det er to hoveddeler. I den første delen beskriver forfatteren vaginisme, i den andre er det behandlingsråd og øvelser. Teksten er supplert med en del kasuistikker. Det er noen få illustrasjoner i form av håndtegninger.

  Språket er ledig og lettfattelig, og det burde ikke være noen hindring for nordmenn at den er skrevet på dansk.

  Forfatteren går grundig gjennom hva vaginisme er, hva det skyldes, og hvilke psykologiske og fysiologiske mekanismer som spiller inn. Hun legger stor vekt på de reaksjonene og følelsene vaginisme kan utløse, og presiserer gjentatte ganger at man ikke bør skamme seg over å ha denne tilstanden. Hun går også inn på hvordan et parforhold kan påvirkes av at kvinnen har vaginisme, og problematikk med hensyn til barneønske.

  Jeg synes hun forklarer og beskriver på en fin og empatisk måte, samtidig som det faglige innholdet er solid. Det kunne kanskje vært noen flere illustrasjoner, men det er ikke et viktig ankepunkt. Når det gjelder instruksjonene for egenøvelser, er jeg litt i tvil om leseren vil klare å gjennomføre dem uten støtte fra lege, men som supplement under et behandlingsforløp kan det fungere utmerket.

  Alt i alt en fin liten selvhjelpsbok, som gjerne også kan leses av interesserte leger, studenter og annet helsepersonell. Vaginisme er en relativt sjelden tilstand, men svært problematisk for dem som lider av det, og det er viktig at de blir møtt på en god og kompetent måte.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media