T-celler beskytter kreftceller

Trine B. Haugen Om forfatteren
Artikkel

Immunsystemet forsøker å bekjempe kreftsvulster, men kan også bidra til å beskytte dem.

Regulatoriske T-celler, en celletype som blokkerer autoimmune responser, er ofte anriket i kreftsvulster. Det antas at slike celler også forhindrer immunresponser rettet mot tumoren. Ved mange kreftformer er et høyt antall slike celler assosiert med dårlig prognose. Det har vært uklart hvordan disse cellene utvikles og hva slags antigener de gjenkjenner. Amerikanske forskere har nå studert utviklingen av regulatoriske T-celler i en musemodell som utvikler prostatakreft (1).

Forskerne påviste antigensspesifikke regulatoriske T-celler som var anriket i tumoren. Disse cellene var imidlertid ikke reaktive overfor et tumorspesifikt antigen som kun uttrykkes i kreftcellene. De regulatoriske T-cellene gjenkjente derimot et prostataassosiert antigen som også finnes i friskt vev.

– Studien viser at tumorinfiltrerende regulatoriske T-celler utvikles på vanlig måte i thymus, sier forsker Ludvig A. Munthe ved Senter for immunregulering, Oslo universitetssykehus. – Det har vært spekulert om kreftceller kan forhindre immunovervåking ved å utskille cytokiner som konverterer T-celler i kreftvevet til regulatoriske T-celler. Men denne studien viser at kroppens normale regulatoriske T-celler også beskytter kreftceller fra immunresponser, sier han.

– Regulatoriske T-celler mister sin immunhemmende virkning ved inflammasjon. Det er derfor viktig å etablere et inflammatorisk miljø i tumorvevet dersom immunsystemet skal ha mulighet til å forkaste en kreftsvulst. En ny gruppe legemidler, bl.a. ipilimumab, har en slik proinflammatorisk T-cellestimulerende virkning, sier Munthe.

Anbefalte artikler