Mat fra havet mot tarmbetennelse

Nyheter
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsestilstand i tykktarmen kjennetegnet av gjentatte episoder med blodig diaré. Diettendring med tilskudd av marine produkter kan tenkes å redusere denne tarmbetennelsen.

  Sykdommen rammer hyppigst unge voksne i alderen 15 – 30 år. Arv, forstyrrelser i immunsystemet, tarmbakterieflora og miljøfaktorer synes viktige for sykdomsutviklingen.

  I sin avhandling har stipendiat og spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer, Tore Grimstad, vist at diettilskudd med utvalgte marine ernæringsprodukter og en modifisert fettsyre kan redusere symptomer på kronisk tykktarmsbetennelse, i tillegg til å redusere nivået av markører for betennelse og oksidativt stress, som oppstår når det er en overvekt av oksidanter i forhold til antioksidanter.

  – Vi undersøkte effekten av diett med laksefilet gitt til pasienter med ulcerøs kolitt og påviste redusert grad av betennelse, i tillegg til økte nivåer av omega-3-fettsyrene EPA og DHA både i blod og i tykktarmsslimhinne, forteller Grimstad.

  I tre studier med eksperimentell ulcerøs kolitt hos rotter testet Grimstad og medarbeidere ulike dietter tilsatt fiskeolje, fiskepeptider, krillolje og tetradecylthioeddiksyre (TTA).

  – Fiskepeptider reduserte tarmbetennelsen og nivået av en betennelsessubstans i forhold til fiskeolje, og kombinasjonen av fiskeolje og fiskepeptider økte nivåene av et betennelsesdempende produkt fra omega-3-fettsyrer. Krillolje beskyttet tarmen mot skrumping, som er et vanlig fenomen ved betennelse, og reduserte dessuten nivået av oksidativt stress. Tetradecylthioeddiksyre dempet produksjonen av utvalgte betennelsessubstanser, sier Grimstad.

  Avhandlingen indikerer at flere matprodukter fra havet har betennelsesdempende effekt og antioksidanteffekt. Resultatene kan gi grunnlag for nye behandlingsforsøk med marine diettilskudd hos pasienter med ulcerøs kolitt.

  Disputas

  Tore Grimstad disputerte for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen 1.3. 2013. Tittelen på avhandlingen er Anti-inflammatory effects of marine nutritional products in the treatment of ulcerative colitis.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media