Organdonasjon for barn

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Rygg, Eli

  Pappa må ha nytt hjerte

  30 s, ill. Oslo: Stiftelsen Organdonasjon, 2011. Pris NOK 85

  ISBN-978-82-998775-0-3

  Barn involveres også i organtransplantasjon, oftest som pårørende – enten til donor eller til mottaker. Det kan være vanskelig.

  Eli Rygg har på oppdrag fra Stiftelsen Organdonasjon skrevet en fin liten bok for barn. Den inneholder to små fortellinger. Den første fortellingen handler om en jente som har en hjertesyk pappa. Vi får innblikk i hennes bekymringer og sorger, men også i hennes glede når faren får et nytt hjerte.

  Den andre fortellingen handler om Simen og storebroren Joachim, som han er veldig glad i. Joachim har akkurat fått kjæreste og er superglad. Ved et uhell faller Joachim ned i et steinbrudd ved skolen og får en svært alvorlig hodeskade. Vi følger Simen gjennom den vanskelige prosessen mot at storebroren blir organdonor. Også i døden forblir Joachim Simens helt: ved å gi liv til andre.

  Boken er enkelt og fint illustrert av Tone Emblemsvåg. Leseren kan fargelegge tegningene og skrive inn tanker. Fortellingene er spennende. Begge er både triste og fine på samme tid. Enkelte ord er litt vanskelige og gjør det av og til utfordrende å følge fortellingen, ifølge ekspertene på henholdsvis 10 og 12 år.

  Boken motiverer godt for organdonasjon, men viktige overveielser og vanskelige situasjoner for barn er ikke med. Særlig savner vi en fortelling om hvordan det er å være barn når mor gir nyre til storebror eller til far. Den kommer kanskje med i neste utgivelse? Inntil da er det enkelt å anbefale denne.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media