Prostatakreft – behandlingsutfall og bivirkninger

Nyheter Onkologi Urologi
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Fire av fem som får fjernet prostata er impotente ett år etter operasjonen. Risikoen for ufullstendig fjerning av svulstvev er mindre når kirurgen utfører mange operasjoner årlig.

  Prostatakreft uten spredning behandles med operasjon (radikal prostatektomi) eller strålebehandling. Aktiv overvåking kan gi bedre livskvalitet, men det kan være vanskelig å avgjøre hva som er rett behandling for den enkelte.

  – Operasjon og strålebehandling gir en del bivirkninger, som impotens, urinlekkasje og tarmproblemer. Det er også en risiko for at ikke alt svulstvevet blir fjernet, sier Anders Svaboe Steinsvik.

  Steinsvik har undersøkt risiko for bivirkninger og risiko for at det er svulstvev igjen etter operasjonen hos 703 menn som fikk fjernet prostata i 2008 – 09 på grunn av kreft.

  – Våre resultater viser at hver fjerde operasjon for prostatakreft resulterte i ufullstendig fjerning av svulstvev. Operasjonsteknikken i seg selv – robotteknikk eller åpen teknikk – kunne ikke sammenliknes fordi kirurgene som opererte med robot utførte flere prostatakreftoperasjoner årlig enn de som brukte åpen teknikk. Risikoen for ufullstendig fjerning av svulstvev økte hvis kirurgen foretok under 20 prostatakreftoperasjoner årlig – og ved aggressiv kreft, sier Steinsvik.

  – Før operasjonen var én av tre pasienter impotent, ett år etterpå var hele fire av fem impotente. Risikoen for at impotensen skulle bli et stort problem for pasienten var størst for menn som hadde et aktivt seksualliv før operasjonen. To av fem pasienter fikk urinlekkasjeproblemer etter operasjonen, sier han.

  – Pasientene må få informasjon om individuell risiko for bivirkninger før de gjennomgår operasjon. Det er også viktig at informasjon om bivirkninger hentes direkte fra pasienten, da leger ofte undervurderer problemene.

  Disputas

  Andreas Svaboe Steinsvik disputerte for ph.d.-graden ved Universitetet i Oslo 9.1. 2013. Tittelen på avhandlingen var Outcomes after curative treatment of prostate cancer – adverse effects and surgical margins.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media