Lege på let etter mening

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Marstein, Trude

  Hjem til meg

  385 s. Oslo: Gyldendal, 2012. Pris NOK 379

  ISBN 978-82-05-42870-6

  Hjem til meg er en godt skrevet roman om en mann som verken har et «hjem» i overført betydning eller finner seg selv. Hovedpersonen, Ove, er en godhjertet fastlege med mye omsorg for pasientene sine. Men Ove går gjennom livet fremfor alt fast i en grenseløs omsorg som livspartner og far – han klarer ikke å sette grenser rundt seg og ødelegger dermed sitt eget liv og til en viss grad livet til dem han har rundt seg.

  Boken dreier seg om en mann som ikke kan eller vil la være å bli utro, men også om noe dypere enn det. Ove vandrer i livet på let etter mening i form av kvinner. Han kan ikke stå imot den umiddelbare kvinnen som han opplever som helt spesiell, den som skal gi livet glede. Hver gang er romansen unik, ustoppelig autentisk og oppleves som like ekte. Og hver gang føler Ove seg som fanget i et forhold hvor han føler seg både skyldig og ansvarlig for den andre, uten å klare å sette grenser for noen. Derfor ender det aldri i et meningsfullt forhold, og derfor mister han den beste vennen sin, og til dels også barna og kvinnen han egentlig hadde ønsket å beholde.

  Romanen er lettlest og underholdende, men enkelte steder preget av gjentakelser når hovedpersonen kjemper imot seg selv gang på gang uten lykkes, og ikke klarer å stå imot den nye kvinnen som raser inn i livet hans. Men det er kanskje forfatterens poeng? At livet fort kan bli en gjentakelse hvis man ikke gjør noe med det?

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media