Inspirasjon til å ta maskene av

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Aspaas, Kathrine

  Raushetens tid

  Fra misunnelse til beundring. 200 s. Oslo: Aschehoug, 2012. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-03-39105-7

  Kathrine Aspaas er en klok og sterk stemme i det norske rom. Hun målbærer snillhet, raushet og mot til å være seg selv. Hun inspirerer oss til å ta maskene av. Hun vil at menneskene skal være ærlige også i å vise ømhet og sårbarhet.

  I sjangeren Kokebøker for sjel og samliv står Raushetens tid på øverste hylle. Her er innsiktsfulle og velskrevne kapitler, som Sårbarhetens kraft, Dødssyndenes forlatelse, Ømhetens finanser og Indre styrke.

  For meg er det som ikke står i Aspaas’ bok, mest interessant: Samfunnet finnes ikke. Politikk og økonomi som formgivere av menneskenes liv? Trykk på delete. Makter som fordeler levekår, verdighet og frihet? Utgått på dato. Raushetens tid etterlater et skummelt inntrykk av at Thomas Tranströmer har rett når han skiver: «Makten er overtatt av en hjelm som ingen bærer.» Denne boken er skrevet som om sjelene våre flyter i et politisk og økonomisk vakuum.

  Raushetens tid er også et tidsvitne på vegne av den følsomme og krenkbare folkesjelen. Her er mye beskuelse av navler og dveling ved finere følelser. Jeg lengter plutselig etter Terje Vigen:

  «Han stured en dag, ja kanhænde to –

  Men så rysted han sorgen af.»

  Denne boken demonstrerer at det er behov for å hjelpe det moderne mennesket ut av speilbildet inn i verdensbildet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media