Blått blikk på livet

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Erlid, Terje

  Blå horisont

  50 s. Harstad: Medicteam, 2012. Pris NOK 250 + porto

  ISBN 978-82-999051-0-7

  Skjønnlitteratur begått av leger er ikke helt sjeldent. Som leger står vi midt i livets strøm, og opplevelser og inntrykk kan gis en litterær form som kan glede andre. Når det gjelder poesi, er vel den modernistiske lyrikken til barne- og allmennlegen William Carlos Williams (1883 – 1963) mest kjent. En av få poeter som har fått Nordisk råds litteraturpris, er vår svenske kollega Eva Ström (f. 1947), som fikk den i 2003. Finland har sin Claes Andersson (f. 1937) som er både lyriker, romanforfatter, psykiater og politiker. Vår mest fremtredende legelyriker er vel Paal-Helge Haugen (f. 1945).

  Mange allmennmedisinere liker å lese lyrikk. Sten Erik Hessling distribuerer ukentlig et aktuelt dikt til sine kolleger på nettstedet Eyr. Noen av oss vil også skrive selv. Og nå har Harstad-legen og allmennmedisineren Terje Erlid gitt ut sin samling av 36 dikt skrevet over mange år. Han har vært en internasjonalt engasjert lege og har bl.a. jobbet i Sudan, Afghanistan, Angola, Kongo, Grønland og Antarktis. Da jeg åpnet boken, var jeg spent på hvordan opplevelser i dette urolige legelivet ville bli uttrykt i hans diktning. Og livet er ikke alltid lett, heller ikke for den som vil gjøre godt:

  Angsten

  Slik dagen er

  må du også være –

  når regnet siler ned,

  når solen skinner,

  når skyene dekker

  dine tanker

  og torden larmer

  i dine ører.

  Er du da også redd for

  neste dag?

  Diktene, hvorav de aller fleste er i ubunden form, kretser om flere temaer: natur, identitet, kjærlighet, glede over livet, men også om opplevelser og inntrykk fra land i krig og nød. Særlig i disse siste diktene, formet som elegier (klagesanger), fornemmer jeg et driv som virkelig berører. Selv om ganske mange dikt formidler en klage over menneskelivet, er det også gode, optimistiske dikt, kanskje med adresse til oss, kollegene.

  Det er jo en begivenhet når en av oss vil dele sine livserfaringer med oss i en poetisk form. Kvaliteten er selvsagt varierende, med klagesangene på topp. Jeg tror alle leger vil finne noen dikt som gir et gjenkjennelsens sjokk, og som kan passe både i jobb- og familiesammenheng.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media