Steinene skal rope

Ola Didrik Saugstad Om forfatteren
Artikkel

Goksøyr, Marte Wexelsen

Jeg vil leve

140 s. Oslo: Forlaget Oktober, 2012. Pris NOK 199

ISBN 978-82-495-0925-6

Marte Wexelsen Goksøyr er en røst i vår tid. Denne begavede unge kvinnen er skuespiller, skribent og samfunnsdebattant, og nå også forfatter. Mest kjent ble hun kanskje da hun utfordret statsministeren i Stortingets vandrehall i februar 2011 og vippet ham av pinnen med sine spørsmål om rettighetene til mennesker med Downs syndrom. I et intervju med forfatteren for fem år siden, som gjengis i boken, sa nemlig Stoltenberg: «men vi skal i alle fall ikke endre lover i Norge som gjør det lettere å ta abort basert på indikasjon på Downs syndrom.» Og videre: «Vi er motstandere av å innføre den samme loven som i Danmark. Vi kommer ikke til å foreslå at man kan sjekke fostre for Downs syndrom, screening for Downs syndrom kommer ikke denne regjeringen til å gå inn for.» Og som forfatteren skriver: «Og i januar 2011 kom nyheten om at Arbeiderpartiet ville vurdere tilbud om tidlig ultralyd i uke 12 til alle gravide. Det ville bety abort av mange flere fostre med Downs syndrom. Stoltenberg lovte meg at hans regjering aldri skulle innføre en slik lov. Jeg er sint og skuffet over at Jens Stoltenberg ikke holder det han lovte meg i intervjuet.»

Hennes bok blir derfor et politisk debattinnlegg, og hun er kanskje en av Stoltenbergs farligste kritikere fordi hun har tatt ham i løftebrudd. Hun tar et kraftig oppgjør med tanken om at mennesker med Downs syndrom ikke skal ha en plass i vårt samfunn. «Jeg er en kvinne med Downs syndrom. Er jeg ikke ønsket av samfunnet?» spør hun i et kapittel.

Men denne lille boken er mer enn en politisk pamflett. Her forteller forfatteren om sine drømmer og reaksjoner på et samfunn som diskriminerer henne. Hvorfor kom hun ikke inn på Teaterhøgskolen selv om hun har Downs syndrom? «Hvorfor er all utdanning stengt for meg?» spør hun. Hvorfor er det hun som skal integreres, er det ikke like mye de andre som skal integreres blant dem vi kaller funksjonshemmede? Ved å stille slike spørsmål avslører Wexelsen Goksøyr samfunnets fordommer, ja, mine egne fordommer. Ved en rekke intervjuer får hun frem holdninger til Downs syndrom og funksjonshemning som er lærerikt å lese for noen og hver.

Hennes store drøm er å jobbe med teater. Jeg har selv opptrådt sammen med forfatteren, og sjelden har jeg sett en person som var så motivert til å gå inn på scenen. Hennes fremføring av Jeanne D’Arc lot da heller ingen være uberørt. Hun vil gjerne være en Jeanne D’Arc. «Hun er fri, selv om bålet venter henne.» Forfatteren peker på et mørkt felt hos de fleste av oss hvor vi skjuler fordommer og diskriminerende holdninger. Hun er derfor en viktig røst i vår tid. Om hun tier, skal steinene rope.

Anbefalte artikler