Pneumokokkvaksinen gir færre luftveisinfeksjoner

Nyheter
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Etter at pneumokokkvaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet har forekomsten av alvorlige infeksjoner og luftveisinfeksjoner gått ned.

  En konjugert pneumokokkvaksine som beskytter spedbarn mot alvorlige pneumokokkinfeksjoner, ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 2006. Effekten av denne vaksinen på forekomsten av alvorlige infeksjoner, slik som sepsis og meningitt, er betydelig – med en reduksjon fra 47,1 til 13,7 per 100 000 meldte tilfeller per år allerede kort tid etter vaksinen ble tatt i bruk (1). I en ny studie fra den norske mor-og-barn-undersøkelsen har man undersøkt om vaksinen har endret forekomsten av luftveisinfeksjoner (2).

  Data om luftveisinfeksjoner fra mer enn 58 000 barn ved 18 måneders alder og rundt 42 500 i treårsalderen ble undersøkt. Informasjon om vaksinasjoner som var gitt ble hentet fra vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Risikoen var signifikant lavere hos fullvaksinerte barn i alderen 12 – 18 måneder for både akutt otitt (RR 0,86; 95 % KI 0,81 – 0,91) og nedre luftveisinfeksjon (RR 0,78; 95 % KI 0,71 – 0,80). Relativ risiko for de samme infeksjonene i aldersgruppen 18 – 36 måneder var redusert i samme størrelsesorden.

  Vaksinen beskytter mot de vanligste serotypene av bakterien. I 2011 ble den første sjuvalente vaksinen erstattet med en 13-valent. Dette kan forebygge en større andel av pneumokokkinfeksjoner. Overvåking av både systemiske infeksjoner og luftveisinfeksjoner er nødvendig for å kunne vurdere den totale effekten av vaksinasjonsprogrammet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media