Eter, amputasjonsutstyr og oldefar i ulvepels

Aslak Hovda Lien, Albertine, Klara Om forfatterne
Artikkel

Duus, Adele Lærum

Moseng, Elisabeth

Oldefars ulveskinnspels

33 s, ill. Bergen: Mangschou, 2012. Pris NOK 249

ISBN 978-82-8238-053-9

Denne barneboken er skrevet av Adele Lærum Duus som er skuespiller, og som har en oldefar som var lege på Voss. Elisabeth Moseng har illustrert.

Boken handler om farfars historier om oldefar og hvordan det var å være lege i gamle dager – med eter, amputasjonsutstyr og ulvepels. Den er fint illustrert med detaljrike tegninger og har ikke mer tekst enn at den passer utmerket til kveldslesing når alle begynner å bli litt klar for at barna skal legge seg. Den er således velegnet også for foreldre.

Siden jeg ikke er et barn, og dermed ikke er helt kvalifisert til å vurdere barnebøker, har jeg lest teksten sammen med Albertine på seks år og Klara på fire år. Albertine likte best amputasjonsutstyret, mens Klara syntes det beste var da oldemor Olly satt nedsnødd i veigrøften og snorket i påvente av at oldefar fikk start på phaenomobilen.

Selv likte jeg best siden der oldefar blir vekket midt på natten for å dra på sykebesøk. Illustrasjonen viser oldefar som står halvsovende på gulvet, mens oldemor Olly finner frem tidsriktige utrykningsklær slik at han ikke skulle fryse i hjel. Sånn kan det være også på en moderne legevakt.

Vi synes dette var en artig barnebok.

Anbefalte artikler