Gode vevsprøver ved prostatakreft

Nyheter Onkologi Patologi Urologi
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ved hurtig nedfrysing av et tynt snitt fra prostatakjertelen kan vevsprøvene brukes til studier av genuttrykk og metabolisme.

  Prøver fra kreftsvulster undersøkes ikke lenger bare histologisk. Forskere studerer faktorer som gensammensetning, genuttrykk, proteinsammensetning og metabolitter fordi disse kan påvirke pasientens prognose. De tradisjonelle formalinfikserte parafinsnittene er ikke alltid egnet.

  – Det finnes per i dag ikke noen allmenn enighet om hvordan man kan best samle ferske vevsprøver for å kunne forstå sykdomsutviklingen hos enkeltpasienten, sier Helena Bertilsson. Hun har i sin avhandling sett på faktorer som påvirker vevsprøvekvaliteten og har utviklet en protokoll for å høste gode vevsprøver fra pasienter som er operert for prostatakreft.

  – Vi har laget en rask og enkel metode som bevarer vevet bedre gjennom rask nedfrysing av tynne vevsskiver, forteller hun. – Med vår nye metode lagres det ferske vevet slik at det enkelt kan studeres. Man kan vite eksakt hvilke typer celler det er i prøven man tar, og man analysere ikke bare gener, men også proteiner og metabolitter.

  Bertilsson har brukt den nyutviklede teknikken til å studere sammenhengen mellom genuttrykk og nivået av metabolitter.

  – Vi vet allerede at nivået av metabolitten sitrat er lavere i prostatakreftceller, mens kolinnivået er høyere. Det vi ikke vet så mye om, er hvorfor. I vår studie fant vi flere gener som korrelerte med lave nivåer av sitrat og høye nivåer av kolin. Disse genene har blant annet en sentral rolle ved nydanning av fettsyrer, hvilket er en viktig prosess for kreftceller i rask deling, avslutter Bertilsson.

  Disputas

  Helena Bertilsson disputerte for ph.d.-graden ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 21.9. 2012. Tittelen på avhandlingen er Prostate cancer – translational research. optimizing tissue sampling suitable for histopathologic, transciptomic and metabolic profiling.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media