Faktoranalyse for viderekomne

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Fabrigar, Leandre R.

  Wegener, Duane T.

  Explorative factor analysis

  Understanding statistics. 159 s, tab, ill. Oxford: Oxford University Press, 2012. Pris GBP 18

  ISBN 978-0-19-973417-7

  Faktoranalyse (FA) er en statistisk metode som brukes for å analysere multivariable data. Metoden er mest benyttet i samfunnsfag, men den brukes også innen medisin og annen helsefaglig forskning. Denne lille og velskrevne teksten om eksplorativ faktoranalyse kan leses av forskere som bruker metoden uavhengig av fagområdet.

  Forfatterne åpner med en gjennomgang av viktige begreper og definisjoner. Det som imidlertid gjør boken spennende og annerledes enn andre tilsvarende bøker, er diskusjoner rundt de valgene man gjør som bruker av faktoranalyse: hvordan bestemme antall underliggende faktorer som skal inkluderes i modellen, forholdet mellom antall observasjoner (cases) og antall underliggende faktorer, valg av rotasjonsmetode og hvilken matematisk metode som skal benyttes (det finnes flere). Forfatterne sammenlikner også faktoranalyse med nærliggende statistiske metoder som prinsipale komponenter (PCA) og strukturelle likningssystemer (SEM). Dette siste synes jeg var et av de beste kapitlene.

  Boken passer godt for lesere som har erfaring med faktoranalysemodeller, og som gjennom disse erfaringene har stilt seg noen hvorfor-spørsmål til metoden. Her vil de finne mange og gode svar.

  Faktoranalyse er en komplisert statistisk metode som krever matematisk innsikt. Forfatterne klarer å forklare vanskelig matematikk på en intuitiv måte, men leseren må likevel gjøre en innsats for å henge med. For nybegynnere innen faktoranalyse er det ikke den beste boken, men for de mer viderekomne passer den utmerket.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media