Stol på egne krefter

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Seljeskog, Tove

  Til Berlin for å sprenge grenser

  140 s. Haugesund: Alpha Forlag, 2012. Pris NOK 270

  ISBN 978-82-93082-71-2

  Tove Seljeskog er allmennlege og forfatter. Hun har tidligere utgitt to bøker med personlige erfaringer fra å leve med akutt intermitterende porfyri (1). For tiden arbeider hun med forbyggende helsearbeid blant barn og unge. I dette arbeidet møter hun ungdom med ulike utfordringer, som kroniske somatiske sykdommer og følelsesmessige vansker. Vi kan tenke oss at dette er bakgrunnen for at hun har skrevet en ungdomsbok om det å utfordre seg selv og klare seg på tross av problemene.

  Det handler om tre venninner i videregående skole. Den ene har diabetes, den andre er nyoperert for ulcerøs kolitt med utlagt tarm, og den tredje er en engstelig jente som redd for å ta heis og for å fly. De bestemmer seg for å reise sammen en uke til Berlin, for å «sprenge grenser». Med det mener de at de vil vise at de mestrer de ulike utfordringene sykdommene og vanskene deres gir dem, bl.a. å måle blodsukker og sette insulin i full offentlighet, bade i badebasseng med pose på magen og ta heis. For å klare dette må de våge å vise omverdenen hva de sliter med, og ikke holde vanskelighetene skjult slik de hittil har gjort.

  Boken er lettlest og gir mye informasjon, både om sykdommene og om Berlin, i tillegg til hovedbudskapet: at man er «tøffere enn toget» når man våger å stole på egne krefter. Den gir innsikt som kan være nyttig – både for ungdom med helseutfordringer og for unge mennesker i sin alminnelighet. Dessverre skjemmes den noe av inkonsekvenser i språk, bøyninger og tegnsetting. Forfatteren anbefales derfor å søke hjelp til språkvask ved eventuelle senere utgivelser.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media