Om våre medisinske røtter

Aage Bjertnæs Om forfatteren
Artikkel

Hjelmstad, Rolv

Medisinplanter i Norge

Helsebringende vekster i naturen. 422 s, ill. Oslo: Gyldendal, 2012. Pris NOK 499

ISBN 978-82-05-41914-8

Målgruppen er alle som har lyst til å lære litt om våre medisinplanter sett i et kulturhistorisk lys, men også om hvordan de brukes av mange i dag. For leger og medisinstudenter som har lyst til å lære mer om hvordan våre medisinplanter er blitt brukt i folkemedisinen, er dette spennende og illustrativ lesning.

I Medisinplanter i Norge tar forfatteren for seg rundt 200 utvalgte norske viltvoksende vekster som har vært sentrale i medisinsk behandling gjennom tidene. Plantene blir presentert i sammenfattende oversikter som omtaler navn, lokalnavn, utbredelse, voksested og kjennetegn. I tillegg får leseren innblikk i hvordan planten er blitt brukt i folkemedisin, mat og drikke og annen bruk. Hver plante er presentert med nydelige illustrative fotografier, og fargegjengivelsen er meget god. Det er forfatteren selv som har stått for bildematerialet, som i seg selv er storslått og meget informativt.

Rolf Hjelmstad har gjennom mange år som fagmann interessert seg for botanikk og plantenes kulturhistorie. Som utdannet botaniker og med over 20 års arbeid i botaniske hager har han bred erfaring og kunnskap om emnet. Bosatt på Oppdal i Sør-Trøndelag har han kort vei til Nord-Europas rikeste plantefjell. I egne kapitler beskriver han ulike måter urter kan brukes på, hvilke terapeutiske egenskaper urtene har, og forsiktighetsregler man bør kjenne til ved bruk av urtemedisin. Det er også et kapittel hvor han beskriver hovedgruppene av medisinske virkestoffer i urtene. I et eget kapittel beskriver han hvordan man kan høste og tørke urter til eget bruk. Ved å presentere stoffet slik han har gjort her, oversiktlig og meget illustrativt, vil han utvilsomt vekke interessen for våre medisinplanter hos både unge og gamle. Bakerst er det en fyldig litteraturliste og oversikt over noen aktuelle nettsteder.

Boken er hyggelig lesning, og bildene vil man ha i bakhodet når man begir seg ut i skog og mark, slik at man kan drive feltstudier på egen hånd. Jeg anbefaler boken på det varmeste. Den burde passe utmerket i legens bokhylle på hytta!

Anbefalte artikler