En ubarmhjertig skjebne

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Danielsen, Geir «Minken»

  Et helvetes liv

  Om å reise seg – gang på gang. 248 s, ill. Oslo: Aschehoug, 2011. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-03-29324-5

  Forfatteren som nå er vel 50 år gammel, vokste opp i Grenland. Faren satt ofte fengslet for tyveri, og da han døde 48 år gammel, fikk sønnen en stefar som var både streng og voldelig. På skolen ble han mobbet av medelever og urettferdig behandlet av lærere på bakgrunn av farens fengselsopphold. Han ble lei av skolen og droppet ut av ungdomsskolen. Deretter begynte han i arbeid som jernbinder og sjauer på Rafsnes, og som skribent av bøker om jakt og fiske. Naturen ble hans store lidenskap, men han ble tidlig alkoholmisbruker.

  Han giftet seg med en kvinne som støttet ham, og de fikk tre døtre. Tragedien rammet familien da en av døtrene omkom i en bilulykke, men det virkelig fatale skjedde en dag i desember 2005. På en hyttetur sammen med en bekjent kom det til krangel, og etter å ha blitt kraftig provosert av sin alkoholiserte «kamerat», trakk han frem pistolen som han hadde med for å skyte mink, og drepte kameraten.

  Forfatteren soner i dag dommen. Først satt han fire år i Skien fengsel for så å bli overført til Berg fengsel ved Tønsberg. Det meste av manuskriptet til denne boken ble til under oppholdet i Skien fengsel.

  Hva handler boken om? Om livet i fengselet og om hans tidligere liv i frihet, forholdet til kona og barna, hans fanatisk religiøse mormor som styrte alle i familien med jernhånd, onkler og andre. Vi får et innblikk i det han har opplevd på forskjellige arbeidssteder, og vi leser om hans voldsomme alkoholmisbruk. Vi hører om narkotikamiljøet i distriktet og innleggelser i psykiatriske avdelinger. Skien fengsel får sitt pass påskrevet. Langt mer menneskelige forhold opplever han på Berg.

  Forfatteren har nok et hissig gemytt, men skal vi tro ham, er han preget av stor rettferdighetssans og omsorg for både kone og barn. En gang blir han uten grunn anklaget for å ha mishandlet døtrene sine. En annen gang blir han arrestert på arbeidsstedet, mistenkt for tyveri og med håndjern ført ut av arbeidslokalet der alle arbeidskameratene kunne bivåne det hele. Men politiet hadde tatt feil mann.

  Dette er forfatterens debut som skjønnlitterær forfatter. Han skriver godt og interessant, og i motsetning til en del andre forfattere har han noe å fortelle. Språket er enkelt, men fargerikt og flyter godt av sted. Han bør absolutt skrive mer.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media