Ikke sukkerfri drikke til syke barn

Nyheter
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Barn og spedbarn med feber og diaré trenger kaloriholdig drikke.

  Markedet vrimler av sukkerfrie drikker med bl.a. cyklamat, aspartam, maltodekstrin, xylitol og acesulfaminkalium som søtningsstoffer. Blant voksne er kvinner de største brukerne.

  Vi har nylig publisert en kasuistikk om en fire år gammel gutt som ble innlagt etter fire dagers sykehistorie med feber og nedsatt allmenntilstand med en uttalt metabolsk acidose (pH 7,08 og BE – 26,6 mmol/l) (1). Første differensialdiagnose var en diabetisk ketoacidose, men det var normalt blodsukkernivå og ingen glukosuri. Det var heller ingen holdepunkter for metabolsk sykdom. Anamnestisk viste det seg at gutten ikke ville spise, men hadde bare fått drikke, vann og Cola Light i fire dager, dvs. ingen kalorier. Etter rehydrering og etter hvert tilskudd av glukose normaliserte tilstanden seg raskt.

  Tilstanden ble oppfattet som en katabol tilstand grunnet manglende tilførsel av glukose/kalorier. Sult kan i seg selv gi en metabolsk acidose, der psykisk stress forverrer tilstanden. Det er nedsatt insulinproduksjon, lipolyse og ketogenese. Dette er mer uttalt hos barn da barn har mindre glykogenlagre og en høy hjerne-kropp-ratio.

  Barn og spedbarn med feber og diaré trenger kaloriholdig drikke, noe større barn og voksne heller ikke skal glemme. Friskt, norsk vann tilsatt en kalori eller to kan anbefales.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media