Livet som flyktningbarn og ung voksen

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Kadribegovic, Edin

  Jeg var et barn, det var krig

  198 s. Oslo: Pax Forlag, 2012. Pris NOK 299

  ISBN 978-82-530-3437-9

  Krigen i Bosnia er et sår i Europas sinn og historie – et multikulturelt område som nå står igjen med motsetninger, tap og sorg – et land som kjemper for å bygge seg opp igjen, med en befolkning som har krigen med seg hver dag.

  Edin Kadribegovic gir på en medrivende måte et innblikk i denne historien. Hans grep om fortellingen er en veksling mellom den lille guttens minner og den voksnes fakta og refleksjoner. Det er et modig tilbakeblikk.

  Kadribegovic beskriver hvordan han som ti år gammel gutt før krigen brøt ut i 1992, opplevde hvordan stemningen i landet forandret seg og hvordan han og moren måtte forlate faren, broren og landet. Det er tette skildringer av livet i familien og på skolen der de etniske motsetningene bygger seg opp frem til krigsutbruddet. Det uvirkelige ved krigens absurditeter med broren og familiens medlemmer tett på krigshandlinger blir formidlet gjennom barnets øyne. Hans voksne fortellerstemme beskriver hvordan de politiske motsetningene manifesterer seg, flukten, livet som midlertidig flyktning i Kroatia, og forverringen av situasjonen der. Det vilkårlige i flyktningers liv blir tydelig da de flykter til Norge. Mor og sønn kommer til Norge, og Kadribegovic formidler hvordan livet som asylbarn oppleves. Han gir eksempler på hvordan møter med enkeltmennesker i eksil kan ha stor betydning for veien videre i det nye landet. Tilfeldighetene og farene i livet som flyktning i en usikker krigsregion og i eksil blir godt og tett skildret fra et guttesinn.

  Denne boken satte meg tilbake til tiden som kommunelege ved flyktninghelsetjenesten i Kristiansand, da vi tok imot bosniske krigsflyktninger som kom til Norge. Vi trodde vi forsto, men jeg har lært at det meste var umulig å fatte, sette seg inn i og forstå. Etter mange år i dette feltet er det klart at jeg stadig vekk ikke vet alt jeg trenger å vite.

  Migrasjonshelse er et felt de færreste leger vet nok om, men alle bør ha en viss kjennskap til feltet. Det er alltid nyttig å lese litteratur fra de landene man møter flyktninger fra. Alt kan ikke sies, og en kultur er så mangfoldig at bøker som denne gir verdifulle tilskudd til innsikt, forståelse – og inspirasjon.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media