Samfunnsliv i sammenheng – god medisinhistorie fra nord

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Maliks, Leif

  Fra bartskjærer til universitetssykehus

  Glimt fra nordnorsk helsehistorie. 333 s, ill. Tromsø: Universitetssykehuset i Nord-Norge, 2011. Pris NOK 398

  ISBN 978-82-8104-156-1

  Jeg har lett for å bli så begeistret når jeg leser en virkelig god bok at jeg glemmer å innta anmelderens kjølige rolle. Leif Maliks nordnorske helsehistorie er en slik god bok.

  Den handler om helse og helsevesen i vår nordlige landsdel, men det er mest om Tromsø. Det overrasker ikke, ettersom svært mye har foregått nettopp der, men også fordi det er Universitetssykehuset i Nord-Norge som har initiert og gitt ut boken for å feire flere sammenfallende merkedager i institusjonens historie.

  I det ytre er det en tilnærmet kronologisk fremstilling av helse og helsevesen. Men det som gjør boken spesiell og påkaller den store begeistringen, er mangfoldet, forfatterens innfletting av den helsehistoriske utviklingen i den sosiale og kulturelle konteksten. Faktisk er det enkelte steder heller kontekst med ispedd medisinhistorie!

  Denne konteksten er meget bred, fra luftambulanser til homofili, fra samisk helse til telemedisin. Forskning, folkeliv, legepraksis, legeromaner. Boken er så spekket med veldokumentert detaljstoff at den nysgjerrige finner noe å feste seg ved på hver eneste side.

  Kunsthistorikeren Leif Maliks har en særlig sans for bilder, noe mange av hans lesere også har erfart tidligere. Derfor er også denne utgivelsen gjennomillustrert med et stort antall gode bilder, teknisk uklanderlig gjengitt.

  Konklusjon: Godt medisinhistorisk fagarbeid, skrevet i en form som også er til å hygge seg med.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media