Det organiske grunnlaget for avsky

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Herz, Rachel

  That’s disgusting

  Unraveling the mysteries of repulsion. 274 s, ill. New York: W.W. Norton, 2012. Pris USD 27

  ISBN 978-0-393-07647-9

  Vi liker og misliker de forskjelligste ting, men har vi noe genetisk eller nevrofysiologisk grunnlag for hva vi avskyr? Psykologen Rachel Herz tar oss med på en reise blant oppkast og avfallshauger, lukt og smak av gørr og forråtnelse. Ubehagelig? Absolutt, men også usedvanlig tankevekkende. Hun hevder med rimelig begrunnelse at fremre deler av insula i hjernen aktiveres når vi føler avsky. Dette området lyser opp på funksjonell MR bare vi kjenner lukten av enkelte oster, mens dette ikke skjer i samme grad hos de som smatter med tungen til den samme osten. Noe ubehag er likevel felles: Råtten melk, insekter i maten og kloakkrotter aktiverer fremre insularegion hos de fleste. Bare tanken på disse fenomenene er nok til at insula reagerer. Ubehaget melder seg hos leseren når Herz hevder at de samme områdene aktiveres hos mange når de blir konfrontert med f.eks. jøder eller homofile.

  Forfatteren understreker at avsky er et tillært og kulturelt fenomen. Hun byr på store mengder informasjon og teorier omkring epigenetikk, evolusjon og hvorfor vi misliker forskjellige fenomener i forskjellige kulturer. Hun gir også en rekke råd om hvordan vi kan bekjempe våre avskyreaksjoner. Hennes nevrofysiologiske forklaringsmodeller støtter seg i stor grad på undersøkelser med funksjonell MR. Troen på denne metodens evne til å gi årsaksforklaringer er nok i overkant positiv. Noen få illustrasjoner er også av heller dårlig kvalitet.

  Herz etterlot meg ganske overrasket med en mengde nye opplysninger, til tider med kvalmefornemmelse, men avgjort ettertenksom. Boken har også en omfattende test hvor du selv kan måle din «disgust sensitivity». Forfatteren angir at hun fikk inspirasjonen til boken da hun ble oppnevnt som dommer i den nasjonale amerikanske konkurransen om de mest stinkende joggeskoene!

  Som nevrolog er det en ny opplysning at pasienter med Huntingtons sykdom ikke reagerer med avsky selv på de mest opplagte ting. Videre vil ikke bare nevrologer reagere på at Takeru Kobayashi i 2002 satte verdensrekord i kuhjernespising under «The Glutton Bowl». Rekorden? 55 kuhjerner på 12 minutter. Boken har mengder av tilsvarende opplysninger. Velbekomme!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media