Kortfattet oversikt

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Knudsen, Anne Meyer

  Falkø, Jarno

  Mennesket – led for led

  156 s, tab, ill. København: Munksgaard Danmark, 2011. Pris DKK 185

  ISBN 978-87-628-0990-1

  Kompendier og lettfattelige læremidler er i vinden for tiden. Sett fra studentenes side kan det være fristende å bruke slike som en hjelp til å komme seg gjennom eksamen, men de gir neppe noen varig eller dypere forståelse av et medisinsk fagfelt eller problem. Dette heftet, skrevet på dansk, er ment å være «primært til studerende inden for fysioterapi, idræt, ergoterapi, medicin og sygepleje» – altså et ganske bredt spektrum av fag hvor nøyere kunnskap om bevegelsesapparatet er nødvendig.

  Bakgrunnen til forfatterne fremgår ikke, men boken oppgis å være skrevet som en konsekvens av deres egne tidligere erfaringer med å forstå leddenes oppbygning og betydning for bevegelser. Under dette arbeidet har de følgelig konsultert en anatom og en fysioterapeut.

  Forfatterne har gjort bruk av illustrasjoner fra et tredimensjonalt, engelsk computerprogram (Primal 3D Human Anatomy), og de har tegnet inn de nødvendige leddstrukturene – ligamenter, bindevevskapsler, synovialhinner, brusk etc. – på dette i form av enkle streker i forskjellige farger, men uten å ville gi forståelse av hvordan strukturen virkelig ser ut. Denne kombinasjonen av naturtro leddfremstilling sammen med symbolsk abstraksjon og fargekoder er faktisk ganske godt laget og gir leseren et inntrykk av det enkelte ledds bestanddeler.

  Hvert ledd karakteriseres som type, med bevegelsesutslag i antall grader, tilhørende ligamenter, muskler og musklenes innervasjon, alt i skjematisk form som viser oss hvor synovialhinnen fester seg, hvordan den fibrøse kapselen går osv. Naturligvis innledes boken med en oversikt over ledd generelt: type, frihetsgrader, akser og bevegelsesplan. En kort litteraturliste hører også med.

  En så kortfattet fremstilling må nødvendigvis ha mangler, og dem er det flere av. Verre er det kanskje at heftet inneholder unøyaktigheter (og et par småfeil), for eksempel at alarligamentene kun bremser hodets rotasjonsbevegelser (de tar del i alle bevegelser) eller at claviculas rotasjon ved heving og senkning av skulderen ikke nevnes. Kneleddet karakteriseres som et «modificeret hængselled», uten at dette svevende begrepet forklares nærmere. Jeg er derfor ikke ubetinget enig i at boken «er dækkende både til indlæring og eksamenslæsningen». Så viktig som leddforståelsen er, både for den medisinske profesjonen og for fysioterapeutene især, kunne man nok ønske seg primærlitteratur med et annet og fyldigere innhold. Men som repetitorium, både før eksamen og kanskje også senere i profesjonell praksis, kan boken nok gjøre nytte.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media