Fiber i kosten gir mindre kolorektal kreft

Trine B. Haugen Om forfatteren

Et høyt inntak av fiberrike kornprodukter er forbundet med redusert risiko for kolorektal kreft.

Illustrasjonsfoto Istockphoto

Studier av sammenhengen mellom inntak av kostfiber og risiko for kolorektal kreft har ikke gitt entydige resultater. Det har heller ikke vært klart om typen fiber har betydning for risikoen. Nå har forskere systematisk gjennomgått studier på feltet (1).

25 prospektive studier ble inkludert i metaanalysen. Summert relativ risiko for å utvikle kolorektal kreft ved et inntak på 10 g daglig av kostfiber totalt var 0,90 (95 % KI 0,86 – 0,94), for fruktfiber 0,93 (0,82 – 1,05), for fiber fra grønnsaker 0,98 (0,91 – 1,06), for fiber fra belgfrukter 0,62 (0,27 – 1,42) og for kornfiber 0,90 (0,83 – 0,97).

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt lavkarbokost i mediene i det siste. Med et kosthold rikt på proteiner og fett er det vanskeligere å ha et høyt inntak av fiber. Denne metaanalysen minner om at et fiberrikt kosthold er gunstig for helsen – spesielt gjelder dette fiber fra kornprodukter, sier professor Anette Hjartåker ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo.

– Det er interessant at sammenhengen mellom fiberinntak og risiko for tarmkreft synes å variere med typen fiber. De sprikende resultatene fra tidligere studier kan i noen grad skyldes at man kun har sett på det totale fiberinntaket og ikke tatt hensyn til hvilke matvarer som er kilden til fiberen, sier Hjartåker.

1

Aune D, Chan DS, Lau R et al. Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ 2011; 343: d6617. [PubMed] [CrossRef]

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.

Anbefalte artikler