Svangerskapets varighet

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I en leder i Tidsskriftet nr. 1/2012 påpeker Torvid Kiserud at svangerskapets varighet er underlagt variasjon på linje med all annen biologisk variasjon. Svangerskapets lengde vil måtte bli et evig tema så lenge man tar utgangspunktet i siste menstruasjons første dag.

  Ultralydundersøkelser, som er kalibrert ut fra dette, vil måtte avsløre avvik. Eggløsningstidspunktet eller enda bedre, konsepsjonstidspunktet ville gi et bedre begrep om svangerskapets lengde. Et forhold er i hvert fall sikkert: Man er ikke gravid når man har menstruasjon; ovulasjonen finner sted to uker før menstruasjonen inntreffer.

  Gestasjonsuker/svangerskapsuker har vært brukt i enkelte artikler, men før det finnes en gestasjonssekk/svangerskapssekk er det vanskelig å snakke om antall uker. I enkelte kulturer og religioner tar man utgangspunkt i konsepsjonstidspunktet og mener at barnet/fosteret blir besjelet i konsepsjonsuke 16, noe som tilsvarer uke 18 i den gjeldende benevnelse av svangerskapets lengde. Med den avanserte ultralydteknologien som stadig er i utvikling, må det være mulig å kalibrere seg frem til konsepsjonstidspunktet og slik få en bedre forståelse av hvor langt et svangerskap er og hvor lenge det har vart.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media