Så godt som sorgfrie kaker

Anmeldelser
    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Artikkel

    Spurkland, Anne

    Frie kaker

    318 s, ill. Oslo: Spartacus forlag, 2011. Pris NOK 349

    ISBN 978-82-430-0623-2

    Hva gjør du når tante Olga ikke tåler melk, vesle Iver ikke kan spise mel, farmor ikke liker nøtter, og alle skal på kaffebesøk samtidig? Anne Spurkland, professor ved Avdeling for anatomi, Universitetet i Oslo, vet råd! Den siste måneden har jeg bakt meg gjennom deler av Frie kaker – med personalet ved Finnsnes legekontor som velvillige og storfornøyde prøvekaniner.

    Frie kaker inneholder over 100 illustrerte kakeoppskrifter, hver med en koselig bakgrunnshistorie. Boken er delt inn i fem deler: kaker uten melk, uten egg, uten mel, uten sukker og uten konvensjoner. Alle de klassiske kakesortene finnes i en variant fri for en eller flere av ingrediensene egg, mel, melk og sukker, som alle utgjør standard kakeingredienser. I tillegg inneholder seksjonen for konvensjonsfrie kaker noe mer uvanlige kaker, kaker som bidrar til å utvide mitt kakebegrep.

    Det hele starter med en generell del om bakekjemi og innføring i hva de ulike ingrediensene i bakverket bidrar med, slik at man som kakebaker kan finne erstatninger når man er allergiker, har en med allergi i familien, får allergiske gjester eller regnet høljer ned og butikkturen ikke frister.

    Boken er skrevet slik at det skal være mulig å finne de fleste ingrediensene i vanlige matvarebutikker. En svakhet er at noen få ingredienser er vanskelig å få tak i en mindre by uten internasjonale matvarebutikker, men stort sett finnes alternative anbefalinger, eller så kan man bruke seksjonen om bakekjemi for tips.

    En del av kjøkkenutstyret som kreves, gjør også at kakene tidvis kan være utfordrende å lage på et kommunalt utstyrt turnuskjøkken. Noen av de svært alternative kakene forsvant mer langsomt fra lunsjrommet, men skal man dømme etter den gjennomsnittlige kakespisetakten og tilbakemeldinger fra enkeltmedarbeidere, vender Finnsnes legekontor tommelen opp for Anne Spurklands Frie kaker.

    PDF
    Skriv ut

    Anbefalte artikler

    Laget av Ramsalt med Ramsalt Media