Kunstnerens øyne

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Marmor, Michael F.

  Ravin, James G.

  The artist’s eyes

  Vision and the history of art. 223 s, ill. New York, NY: Abrams Books, 2009. Pris USD 40

  ISBN 978-0-8109-4849-5

  Hvordan forene kjærlighet til kunst og medisinsk kunnskap om øyet og synssansen? Det lyder umiskjennelig som et medisinsk prosjekt, og er det da også. Michael F. Marmor er professor i øyesykdommer ved Stanford, og James G. Ravin er både øyelege og kunsthistoriker med særlig interesse for europeisk 1800-tallskunst. Sammen har de skrevet denne boken, som bygger på deres forrige utgivelse, The eye of the artist, fra 1997 (1). Den nye tittelen The artist’s eyes vitner om at mye er likt fra forrige bok, men likevel er revisjonen såpass tydelig at forfatterne har ønsket å presentere det som en helt ny bok. En del materiale er nytt og oppdatert, flere kunstnere blir omtalt, og organiseringen av stoffet er endret.

  Boken er rimeligvis rikt illustrert. Den er inndelt i 38 kapitler fordelt på ti hovedbolker. Først beskriver forfatterne mer grunnleggende emner som Øyet som optisk instrument og Perspektiv og illusjon. Siste del omhandler øyets sykdommer, som Katarakt og glaukom, med omtale av bl.a. Monets kataraktsykdom (2), og Retinasykdommer med et eget kapittel om Munchs corpusblødning i 1930 (3).

  Forfatterne har åpenbart store kunnskaper. Bibliografien er omfattende, og hvert kapittel er utstyrt med et noteapparat. I Munch-kapitlet fremgår det at Marmor også har innhentet muntlig informasjon fra Arne Eggum, Munch-museets mangeårige sjef. Men djevelen ligger i detaljene, heter det, så også her. Det står at Munch ble behandlet av «professor Johan Raeder» (s. 194), men Johan Georg Ræder (1889 – 1956) var ikke professor (3).

  Mange kunstinteresserte legelesere vil nok finne denne flotte utgivelsen interessant. Kunstverkene er usedvanlig godt gjengitt, ikke minst i lys av den lave prisen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media