Human paleontologi for femåringer

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hurum, Jørn

  Helleve, Torstein

  Hulsen, Esther van

  Ida

  64 s, ill. Oslo: Cappelen Damm, 2011. Pris NOK 259

  ISBN 978-82-02-33779-7

  Jørn Hurum (f. 1967) laget store bølger i både den norske og internasjonale forskningsverdenen da han i mai 2009 kuppet Charles Darwins 200-årsjubileum ved å annonsere oppdagelsen av Ida, angivelig verdens eldste og meget velbevarte fossil av en ape. Den ubeskjedne PR-kampanjen, «The link: This changes everything», var nøye planlagt i samarbeid med Discovery Channel og skapte debatt om både evolusjonsteori, forskningsetikk og rammene for forskningsformidling. Kjernen i den vitenskapelige kontroversen kan oppsummeres med spørsmålet om Ida, med artsnavnet Darwinius masillae, er en ekte ape, og dermed en representant for våre egne formødre, eller om hun er en halvape, beslektet med bl.a. lemurer.

  To år etter den store lanseringen har Hurum, i samarbeid med nettredaktør Torstein Helleve ved Naturhistorisk museum og den nederlandske illustratøren Esther van Hulsen, utgitt barneboken om Ida. Den er markert todelt og preges først og fremst av vakre illustrasjoner som på en realistisk måte gjenskaper Ida og naturen hun levde i.

  Første halvdel er skrevet som en klassisk barnebokfortelling. Den handler om den lille apejenta som vokser opp sammen med moren sin, men som en dag drukner i innsjøen, og som etter 47 millioner år graves frem som et nesten perfekt fossil.

  Historien er fascinerende for både barn og voksne, men passer nok best for dem mellom fem og ti år, ifølge husets 12-åring. Han foreslår at forfatterne lager en bok til, med litt mer tekst på sidene og kanskje litt mer spenning. For husets førskolegutt var derimot både spenningsnivået og tekstmengden akkurat passe. Ida fungerer supert som godnatthistorie, og kan måle seg med det beste innen sjangeren. Den kombinerer kunnskap og emosjonalitet på en forbilledlig måte, og både fem år gamle Viktor og ti år gamle Kamille ble grepet av historien om den lille apejenta, som for øvrig er oppkalt etter Hurums egen datter.

  Andre halvdel er utformet som en fakta- og aktivitetsbok om bakgrunnen og vitenskapen om Ida-fossilet. Også denne delen er flott illustrert og fungerer godt som en pekebok for de minste. Tekstene retter seg først og fremst mot litt større barn, og dette er, ifølge 12 år gamle Gustav, den mest interessante delen. Den bombastiske og sensasjonspregede fremstillingen som preget lanseringen av Ida-fossilet i 2009, er byttet ut med en langt mer ydmyk tone, og boken får også godkjentstempel på forskerprofesjonens vegne.

  Hurum og medarbeidere er unektelig Norges mest gjennomslagskraftige fagmiljø når det gjelder forskningsformidling, og selv om virkemidlene kanskje ble litt i sterkeste laget, bør historien om Ida bli pensum for alle som vil nå ut med sitt vitenskapelige budskap. Denne barneboken anbefales i hvert fall på det varmeste og kan med stor suksess toppes med et familiebesøk til Ida-utstillingen på Naturhistorisk museum i Oslo.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media