Diskusjon
Hypofysesvikt skyldes som regel hypofyseadenomer. Ved en ekspansiv prosess i hypofyseregionen vil hormonene typisk falle ut i en bestemt rekkefølge, først med svikt i den somatotrope akse. Deretter vil man kunne se avtakende produksjon av hypofysehormonene i følgende rekkefølge: gonadotropiner (LH, FSH), ACTH, TSH og prolaktin. Unntakene er imidlertid mange. Symptomer og kliniske manifestasjoner er nær knyttet til hvilken konstellasjon av hormonsvikt som dominerer og hvor fort hypofysesvikten utvikles. Vanligvis utvikler denne seg over mange år, og det er ikke uvanlig med langtkommen svikt på diagnosetidspunktet. Ofte er det da en interkurrent sykdom som fører til en Addison-krise, hos vår pasient en pneumoni (3). Ved en Addison-krise er pasienten typisk mye sykere enn det den utløsende tilstanden skulle tilsi (4).
Addison-krise er en sjelden, men livstruende tilstand som skyldes akutt binyrebarksvikt. Utfordringen ligger i å oppdage tilstanden hos kritisk syke. Akutt binyrebarksvikt bør mistenkes hos pasienter med uforklarlig hypotensjon, gjerne i kombinasjon med hyponatremi, og ved sepsis og sirkulasjonssjokk som ikke responderer adekvat på behandling. Tilstanden krever umiddelbar behandling med fysiologisk saltvann og hydrokortison intravenøst (4). Pasienten vår fikk på et vis behandling mot Addison-krisen før den ble oppdaget, i og med at man ga prednisolon mot perikarditt.
Hypokortisolisme kan være forårsaket av primær binyrebarksvikt med manglende respons på ACTH eller sekundær binyrebarksvikt med nedsatt sekresjon av ACTH fra hypofysen. Ved primær binyrebarksvikt er produksjonen av aldosteron nedsatt, noe som kan gi uttalt hyponatremi, hyperkalemi og hypovolemi. Siden aldosteronproduksjonen er bevart ved sekundær binyrebarksvikt, er hyponatremien mindre uttalt, og kaliumnivået forblir normalt. Det sistnevnte var tilfellet hos vår pasient.
Pasientens hyponatremi kan skyldes både hypotyreose og hypokortisolisme. Begge tilstandene kan gi økt ADH-sekresjon, som fører til vannretensjon og hyponatremi. Hyponatremi er en kjent, men sjelden bivirkning av protonpumpehemmere, men hos vår pasient skyldes hyponatremien hypofysesvikt.
Sentralt i den presenterte sykehistorien er funn av perikard- og pleuravæske. Dette kan ses hos pasienter med moderat til alvorlig hypotyreose. Hypotyreosen hos vår pasient var nok ikke så uttalt at den burde ha gitt pleura- og perikardvæske. Han kan imidlertid ha hatt pleuritt og perikarditt sekundært til en pneumoni.
Ved innkomst var pasienten anemisk. Dette kan ses ved mangel på kortisol, tyroksin og androgener, da disse hormonene påvirker erytropoesen. Vår pasient hadde en gulaktig hudfarge. Dette kan ses ved langvarig hypotyreose og skyldes opphopning av karoten i huden (5).
Pasienten vår ble påfallende sløvet av morfin. Personer med hypotyreose og binyrebarksvikt kan ha økt følsomhet for opioider (6), som derfor bør brukes med forsiktighet av denne gruppen.
En lærdom fra denne kasuistikken er at pasienter med uforklarlig hyponatremi bør utredes for hypotyreose og binyrebarksvikt. Hypofysesvikt utvikler seg vanligvis over flere år, og det er ikke uvanlig med langtkommen svikt på diagnosetidspunktet. Ofte er det da en interkurrent sykdom som fører til en Addison-krise.