Praktisk og godt om cøliakimat

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Bjønnes, Else Lill

  Wiborg, Bjørn

  Glutenfri mat – godt og sunt

  Småretter og middager. 255 s, tab, ill. Oslo: Kolibri Forlag, 2010. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-791-0303-7

  Boken har et fargerikt og tiltalende ytre. Omslaget er stivt og glatt, så boken tåler å være på kjøkkenet. Den er rikt illustrert med lekre matbilder, og papirkvaliteten er god. Tekstrammer og oversiktssider med egen fargebakgrunn gir boken et variert og innbydende totalinntrykk.

  De første 55 sidene er en svært god og faglig oppdatert innføring i cøliaki og de praktiske konsekvenser av å ha sykdommen, forfattet av tre kolleger, som er kjente «veteraner» innen cøliakiopplysning. Relasjonen mellom cøliaki og diabetes og dermatitis herpetiformis drøftes, og det er en enkel og god gjennomgang av cøliaki kontra hveteallergi. Det konstateres at ren havre er glutenfri og at de aller fleste cøliakere, men ikke alle, tåler ren havre. At forfatterne av denne første delen kan sitt stoff, viser de mange praktisk betydningsfulle opplysningene. For eksempel oppfordres det til at man bør bestille glutenfri kost på fly når flybilletten bestilles, men at dette ikke alltid fungerer. Dessuten oppfordres det til at cøliakere melder seg inn i Norsk Cøliakiforening, hvilket jeg, som selv er cøliaker, slutter meg varmt til. Boken er for øvrig utgitt i samarbeid med denne foreningen.

  Selve oppskriftene, som utgjør hoveddelen, er praktisk inndelt i kapitler: Brød, Forretter, Småretter, Middager, Sauser osv. Praktiske opplysninger krydrer selve oppskriftene. Jeg har ikke prøvd alle oppskriftene, men umiddelbart virker de gode og praktiske. Det er en del oppskrifter med liten cøliakirelevans, f.eks. varm potetsalat, svineribbe og kokt torsk med lever, som er oppført som egne oppskrifter. Under brødoppskrifter savner jeg oppskrifter på brød bakt i ulike typer bakemaskin. Det er det ikke så enkelt å lykkes med. Det nevnes i én enkelt setning at en bakemaskin kan være praktisk. Slike brødoppskrifter bør komme med i neste, reviderte opplag.

  Innholdsfortegnelsen er god og detaljert, og bakerst er det både et register som henviser fra oppskrifter til de enkelte kapitler samt et alfabetisk oppskriftsregister.

  Boken anbefales varmt for alle cøliakere og deres nærmeste.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media