Gjensyn med Auditorium 13

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Auditorium 13 i Domus Media angår mange norske leger – de som frem til 1980 begynte på medisinstudiet i Oslo. Det året ble den prekliniske undervisning flyttet til nye bygninger på Gaustad. Siden Universitetet i Oslo i år feirer 200-årsjubileum, er det nærliggende å komme med noen betraktninger om universitetskomplekset i Karl Johans gate, som var innflyttingsklart i 1852. For medisinerne innebar dette et nytt anatomisk institutt i den østlige del av Domus Media etter flytting fra Anatomikammeret, den lave, gule bygningen på Christiania torv. Den står der fremdeles – vis-à-vis Legenes hus.

  I Auditorium 13, dette særegne rommet med det halvmåneformede benkearrangementet, ble det holdt forelesninger i anatomi. Det var også åstedet for den krevende muntligeksamenen i makroskopisk og mikroskopisk anatomi høst og vår. Mange vil sikkert huske flere innredningsdetaljer. Spesielt sjarmerende er de firkantede messinghylsene nedfelt i benkene – til plassering av blekkhus! Over døren på utsiden kunne man i forgylt skrift lese den gamle pedagogiske regel «repetitio est mater studiorum».

  Av respekt for fortiden har man kalt et av auditoriene i Domus Medica på Gaustad for Nye auditorium 13.

  Auditorium 13 er overtatt av Det juridiske fakultet og ble oppusset i 1990 – 92 under veiledning av Byantikvaren og Riksantikvaren. Det er kun gjort minimale forandringer, vesentlig gjelder det fargevalget – man skiftet fra grønt til brunt på benker og dører. Gulvbelegget, i brun linoleum, er beholdt. Auditoriet er fredet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media