Et varsko mot varmebehandlet soya

Anne Forus Om forfatteren
Artikkel

Naturlig soyaprotein senker totalkolesterol i blod. Men soyaprotein som er behandlet med høy temperatur øker kolesterolmengden i blod. Dette kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Lars Henrik Høie. Foto Universitetet i Oslo

Soyaprotein som er behandlet med høy temperatur inngår bl.a. i soyamelk og andre soyabaserte drikkevarer, produkter med lang holdbarhetstid. Slike varer brukes av store mengder konsumenter. Lars Henrik Høies forskning viser at soyaprotein reduserer mengden LDL-kolesterol og totalkolesterol i blodet, men effekten er motsatt for soyaprotein behandlet ved svært høy temperatur. Resultatene bygger på seks kliniske studier, der soyaprotein ble gitt som kosttilskudd til pasienter med type 2-diabetes eller hyperkolesterolemi.

– At varmebehandlet soyaprotein kan øke nivåene av totalkolesterol og LDL-kolesterol i blodet med 20 % i løpet av åtte uker, var overraskende. Studier med et nyutviklet soyaprotein som ikke var varmebehandlet underbygde resultatene: Disse studiene viste en signifikant reduksjon av LDL-kolesterol og totalkolesterol allerede etter få ukers bruk. Melkeproteiner som er behandlet med høy varme gir samme effekt. Alle proteinholdige drikkevarer som er aseptisk behandlet ser dermed ut til å øke disse risikofaktorene for hjerte- og karsykdom, sier Høie.

Han mener det er svært viktig å være klar over denne effekten av varmebehandlet soya. Helsemyndigheter i USA og England har godtatt at daglig inntak av produkter som inneholder minst 25 g soyaprotein kan sies å redusere risiko for hjerte- og karsykdom. Dette gjelder ikke for varmebehandlet protein.


De kliniske studiene: Studiene ble utført ved universitetssykehus i de nordiske landene og Tyskland. Studiene pågikk i 4 – 8 uker, med 25 – 145 pasienter i hver studie. Den store økningen i LDL- og totalkolesterol ble dokumentert allerede etter fire uker. Forskjellen mellom varmebehandlet og naturlig protein skyldes antakelig at høy temperatur denaturerer soyaproteinet og gir peptider med andre egenskaper når det går gjennom fordøyelsessystemet.

Anbefalte artikler