Vellykket om seksuelle fantasier

Pernille Nylehn Om forfatteren
Artikkel

Spitznogle, Kristin

Hemmelige rom

Norske kvinners seksuelle fantasier. 167 s. Oslo: Cappelen Damm, 2010. Pris NOK 299

ISBN 978-82-02-33106-1

Kristin Spitznogle (f. 1972) er privatpraktiserende psykolog, samlivsrådgiver og sexolog, fast spaltist i VG, og har deltatt i flere TV-programmer om sex og samliv. Hun har tidligere gitt ut boken Sex – har du lyst? (2006).

Våren 2010 inviterte forfatteren norske kvinner til å sende inn historier om sine seksuelle fantasier. Et utvalg av disse historiene er samlet i Hemmelige rom. Slik skriver Spitznogle seg inn i tradisjonen fra Nancy Fridays My secret garden (1973) og Katerina Janouchs Svenska kvinnors hemliga sexuella fantasier (2009).

Boken innledes med generelle betraktninger om kvinners seksualitet og seksuelle fantasier. Ifølge Spitznogle fantaserer de aller fleste kvinner om sex, både i dagliglivet, mens de onanerer og mens de har sex med en partner. Hun mener slike fantasier er uttrykk for sunn seksualitet, og som en kilde til glede og nytelse uten fare for konsekvenser, avvisning eller prestasjonsangst. Likevel skammer mange kvinner seg fordi de har fantasier.

Så kommer 13 kapitler, eller «rom», etter tema for fantasiene, f.eks. sex med andre kvinner, ekshibisjonisme, dominans og underkastelse. For hvert kapittel er det en innledning hvor forfatteren diskuterer betydningen av fantasiene, om de er vanlige, om de har sammenheng med kvinnenes egne erfaringer, og om hvordan de kan tolkes. Her kommer psykologen tydelig frem. Spitznogle legger vekt på at det ikke er innholdet i fantasiene som er det viktigste, men den følelsen de vekker i oss.

Et eksempel er fantasier om voldtekt, som er svært vanlige, men ofte vanskelige å forstå. De kan tolkes som et ønske om å gi seg hen uten skyldfølelse – det er den andre som har kontrollen. Men det betyr ikke at man faktisk ønsker å bli voldtatt! Et annet eksempel er fantasier om sex med en annen kvinne, som kan handle om både trygghet og spenning, og ikke nødvendigvis betyr at man er lesbisk.

Utdrag fra de innsendte bidragene flettes inn i teksten. Noen er på tre-fire linjer, noen på én side. De er selvfølgelig anonymisert, men vi får vite kvinnenes alder, legning og livssituasjon. Hele spekteret er med – gifte, enslige, heterofile og lesbiske, pedagoger og frisører, i aldersgruppen 20 til 50+.

Jeg synes dette er et spennende og vellykket prosjekt, som kan leses både med faglige og private briller. Spitznogle viser en dyp respekt for kvinners mangslungne seksualitet og fantasiverden. Boken er skrevet i en ledig og poetisk, sensuell og humoristisk tone.

Ett ankepunkt: Forfatteren henviser til en del forskning og statistikk, men det er ingen referanser. Det kunne hun godt ha kostet på seg.

Anbefalte artikler