Grei heterofil seksualopplysning

Pernille Nylehn Om forfatteren
Artikkel

Isachsen, Gro

Mer lyst!

168 s, ill. Oslo: Cappelen Damm, 2010. Pris NOK 329

ISBN 978-82-02-32342-4

Gro Isachsen (f. 1953) er en profilert sexolog som har faste spalter i Vi Menn, Dagbladet og Doktoronline. Hun er leder og faglig ansvarlig for Klinikk sexologen i Oslo. Hun har skrevet tre andre bøker: Sex – ja takk! (2000), Mer sex, takk! (2002) og Spør Gro om sex (2004). Hun har også ledet forskningsprosjektet Seksuell lyst hos kvinner, og har utviklet en bekkenbunnstrener.

Mer lyst! er en håndbok for par som har problemer i sexlivet. Den er inndelt i 13 tematiske kapitler. Illustrasjonene er dels skjematiske og knyttet til teksten, dels helsides svart-hvitt-fotoer av mennesker i mildt erotiske situasjoner.

De første kapitlene handler om ulike årsaker til seksuelle vanskeligheter, som samlivskonflikter, nedsatt lyst hos den ene eller andre partneren, eller ulike forventninger. Tenningsmønster og mekanismene bak lyst og orgasme beskrives. Senere omtaler forfatteren mer fysiske årsaker til problemer, som smerter, ereksjonssvikt, svak bekkenbunn eller vaginisme. Det siste kapitlet er viet hjelpemidler og sexleketøy. Forslag til løsning på de ulike vanskelighetene kommer fortløpende. I noen kapitler bruker hun konkrete kasuistikker.

De første kapitlene er litt ustrukturerte og handler snart om ekteskapelige krangler, snart om tekniske detaljer. Etter hvert kommer boken seg betraktelig, og f.eks. kapitlene om sensitivitetstrening, bekkenbunnsøvelser og vaginisme er utmerkede, med konkrete og gode råd.

Med sine 168 sider kan man ikke forvente at boken dekker alle problemområder, men det er noen åpenbare utelatelser som forringer kvaliteten. Det ene er at boken kun handler om par i heteroseksuelle forhold. Det hadde ikke vært vanskelig å utvide den litt, eller gjøre noen enkle omskrivninger, for at også homofile kunne kjenne seg igjen.

Gjenopptaking av seksuallivet etter fødsel er viet noe plass, men svangerskapet er kun nevnt med én setning, nemlig at «under graviditeten er hormonene helt feilkoblet i forhold til sexlyst». Det er en litt for overfladisk påstand! Videre savner jeg litt om hormonelle prevensjonsmidler som årsak til nedsatt lyst.

Mer lyst! er skrevet for unge voksne, noe bildene – som uten unntak er av unge vakre mennesker – bekrefter. Riktignok har forfatteren med én side om menopausen, men den er relativt overfladisk. Det er litt underlig at Isachsen velger å snevre inn målgruppen sin i så stor grad. Man skulle tro at hun har folk fra mange aldersgrupper på kontoret sitt.

Språket er greit nok, men tidvis litt klisjéaktig («dampende sex», «struttende ereksjon»).

Alt i alt en grei og lettlest håndbok, men altså med noen mangler. Den kan også leses av helsepersonell og studenter, men kun som et supplement til mer utfyllende sexologisk litteratur.

Anbefalte artikler