Hva var det som skjedde?

Språkspalten
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Tider kommer, tider går – så også med ord og uttrykk.

  Petter Schjerven

  Nostalgisk ordbok

  328 s, ill. Oslo: Vega forlag, 2010. Pris NOK 399

  ISBN 978-82-8211-108-9

  Jeg er en ivrig leser av ordbøker, men det er nok første gang en ordbok har fått meg til å skoggerle. Skoggerle? Ja visst, ordet har fått plass i Nostalgisk ordbok, som er en samling av ord med nostalgisk klang. Boken er skrevet av Petter Schjerven, kjent fra TV-seriene Typisk norsk og Tingenes tilstand.

  En uordinær ordsamling

  En uordinær ordsamling

  En ordbok er vanligvis et autoritativt oppslagsverk. Det er denne ikke. Tvert om, den er subjektiv både i utvalg og forklaringer. Se bare hvordan «bidé» utlegges: «liten vaskekum for underliv og føtter, setebadekar. Hva skjedde? Hvem lurte alle? Hvorfor er det bidé i alle bad innredet før 1980? Var anusvask så vanlig på den tiden? Nå står de der ubrukte og tørre – og fulle av ting man ikke har plass til noe annet sted på badet.»

  Medisinere vil kanskje stusse over at f.eks. podagra og whiplash er tatt med, men i Schjervens univers gir det mening. Prosjektet er godt gjennomført – selv omslaget er en etterlikning av den klassiske serien Gyldendals blå ordbøker. Ideen om å trekke frem nostalgiske ord og uttrykk er imidlertid langt fra ny. I f.eks. TV-serien Lille lørdag i midten av 1990-årene drev Harald Eia og Bård Tufte Johansen herlig harselas med ord som teleks, flanellograf og fogd. Utrydningstruede ord, som opprinnelig kom i to bind, er en annen tilnærming til det samme (1, 2).

  Hva de gamle vet

  Hva de gamle vet

  Oftest er det i samtale med andre generasjoner at vi blir klar over ord som tiden har herjet med. I studietiden lærte vi at urinen ved hemolytiske anemier kunne bli bokkølfarget. Da læreren innså at mange av oss ikke hadde noe forhold til bokkøl (ja, det er oppslagsord i Nostalgisk ordbok), oppdaterte han teksten til noe ingen kunne ta feil av: colafarget urin.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media