Matregler – en viktig liten bok

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Pollan, Michael

  Food rules

  An eater's manual. 140 s, ill. London: Penguin Books, 2010. Pris GBP 5

  ISBN 978-0-141-04868-0

  Mat, kosthold og ernæring er blitt faretruende populært. Det lages stadig nye, såkalte vitenskapelig baserte dietter av selvbestaltede ernæringseksperter. Rådene følges opp i dagspressen, og mange løssalgsaviser boltrer seg i sykdommer og deres behandling med «nye» kostholdsråd, som slås stort opp på avisenes førstesider. Det kommer stadig ut bøker om kostråd og dietter, og alle ukeblader og helgemagasiner er fulle av beretninger om folk som er blitt reddet av enten for meget eller for lite av et eller annet næringsstoff eller nye matvaner.

  Både folk flest og journalister er blitt forvirret og vet ikke hva man skal spise. Da er det bra at en journalist virkelig har satt seg inn i den nye ernæringsvitenskapen og forteller hva han bokstavelig talt har fordøyet – av nyere litteratur koblet opp mot gammel visdom og sunn fornuft. Michael Pollan er først og fremst journalist. Han skriver i store amerikanske aviser, og hans innsiktsfulle artikler er lenge blitt publisert i New York Times Magazine. Han er også professor i journalistikk ved University of California at Berkeley, og han har skrevet flere bøker, flere av dem om mat og kosthold. Boken In defense of food (1) lå lenge øverst på New York Times’ bestselgerliste.

  Nå har han skrevet Food rules, og den inneholder i alt 64 regler eller råd om mat. Boken er delt i tre deler: 1) Hva skal jeg spise? 2) Hva slags mat skal jeg spise? og 3) Hvordan skal jeg spise? Svarene er enkle: For det første: Spis mat, og ikke det han kaller «spiselige matliknende produkter». For det andre: Spis vesentlig planteføde. For det tredje: Spis ikke for mye. Innenfor disse tre enkle og overordnete rådene gir han gode og litt mer detaljerte regler. Noen kan jeg nevne her: Ikke spis noe som din bestemor ikke ville betrakte som mat. Ikke spis produkter som har sukker som en av de tre hovedingrediensene. Unngå produkter som har mer enn fem ingredienser anført på pakken. Unngå produkter som inneholder ingredienser som en tredjeklassing ikke klarer å uttale. Unngå matvarer som blir avertert på TV. Spis bare mat som før eller siden vil råtne. Det er ikke mat dersom du kan få det servert gjennom vinduet i din bil. Det er dårlig mat om det heter det samme i alle land (Coke, McDonald’s, Pringles etc.). Salte og sukre maten din selv. Bruk ikke frokostblandinger som endrer fargen på melken du heller over. Spis all den «junk food» du vil, dersom du har laget den selv. Spis mindre, og stans før du er helt mett. Spis langsomt. Bruk mindre glass og tallerkener. Spis måltider sammen med familie eller venner. Spis alltid ved et spisebord, og ikke ved et skrivebord eller en pult. Lag maten din selv, og bryt alle disse reglene en gang iblant.

  Boken er lettlest, morsom og instruktiv i sin enkle form. En hovedregel er den samme som var matråd nr. 1 gitt av det tidligere Statens ernæringsråd: Hygg deg med maten!

  Det tar bare en time eller to å lese boken, men følger du forfatterens regler og råd, kan du legge flere gode og smakfulle år til ditt liv. Moderne næringsmiddelindustri, med sin forflatning av smak og tradisjon, ville imidlertid neppe kunne overleve dersom alle fulgte Michael Pollans regler og råd. Boken bør oversettes til norsk!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media