Nitrogenmonoksid – gunstig for nyrene?

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Kroppen produserer nitrogenmonoksid (NO) for å beskytte mot skader når blodtrykket i nyrene øker.

  Høyt blodtrykk kan skade nyrene. Høyt blodtrykk i nyrene er en sekundær effekt, som oppstår pga. innsnevringer i nyrearterien: Proteiner i urinen er et tidlig tegn på dette. I avhandlingen Angiotensin II in hypertension, renal damage and renal vascular function viser Michael Hultström hvordan frigjøring av nitrogenmonoksid motvirker den skadelige effekten av økt blodtykk i nyrene.

  – Vi har brukt tre ulike dyremodeller for å studere effekter av økt blodtrykk i nyrene. Vi har funnet ut at det er den samme mekanismen som øker blodtilførselen til nyrene ved renalt høyt blodtrykk, frigjøringen av angiotensin II og nefrektomi. Hos rotter med høyt blodtrykk i nyrene eller nedsatt nyrefunksjon ser vi at blodårene er innsnevret. Det fører til frigjøring av store mengder av hormonet angiotensin II, noe som øker blodtrykket og reduserer blodstrømmen. Men blodkar fra disse rottene frigjør mer NO enn blodkar fra rotter med normal nyrefunksjon. Dette motvirker den skadelige effekten av angiotensin II, og normaliserer blodstrømmen gjennom nyren selv om blodtrykket stiger, sier Hultström.

  Forskningen hans viser at produksjonen av NO er regulert av det cellulære opptaket av aminosyren arginin, som brytes ned ved produksjon av NO. Det produseres mer av de enzymene som transporterer arginin inn i cellene, og effekten av NO forsvinner når man fjerner arginin fra væsken utenfor de isolerte blodkarene.

  Hultström disputerte for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen 27.8. 2010.

  Ordforklaringer

  Rotter med nedsatt nyrefunksjon: Eksperimentell dyremodell hvor blodstrømmen til rottenes ene nyre snevres inn ved å sette på en klype. Over tid gir dette hypertensjon og skader i nyrene. Dette utvikles i flere faser. I den første uken (akutt fase) øker blodtrykket i nyrene raskt, og i denne fasen er nivået av angiotensin II høyt. Senere inntrer en tidlig kronisk fase hvor den blokkerte nyren er kronisk atrofisk og den andre nyren er hypertrofisk. Etter 20 uker viser begge nyrene tegn til skade, og hypertensjon i nyrene kan ikke reverseres selv om klypen til den ene nyren fjernes, eller den blokkerte nyren opereres ut.

  Angiotensin II: Hormon som dannes når nyrene får for lite blod. Økt produksjon av angiotensin II kan gi kraftig stigning i blodtrykket. Mange blodtrykkssenkende legemidler er rettet mot enzymer som bidrar til produksjon av angiotensin II.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media